Podzemni kablovi semafora u Puli su dotrajali

Semafori u Koparskoj povremeno ne rade, što je vrlo opasno (D. ŠTIFANIĆ)
Semafori u Koparskoj povremeno ne rade, što je vrlo opasno (D. ŠTIFANIĆ)

U našu je redakciju stiglo pismo čitatelja koji upozorava na problem sa semaforima na križanju Koparske i Kukuljevićeve ulice kod caffe bara Baboo. Kako kaže, "već dulje vrijeme, oko četiri mjeseca, semafor na raskrižju Koparske i Kukuljevićeve ulice ne radi kako bi trebao. Ja sam još u listopadu mjesecu zvao prometnu policiju kako bih im iznio ovaj problem, a njihov odgovor je bio da što se njih tiče, semafor može ne raditi i do Božića. Tako je i bilo na kraju", kažu u svom pismu naš čitatelj.

Slabo svjetlo

Međutim, dodaje nadalje, Božić je prošao, a semafor i dalje uglavnom ne radi. "Semafor k tome ima jako slaba svjetla i kada sunce tuče u njega, teško je znati funkcionira li ili ne, pogotovo zato što, kad ne funkcionira, nije upaljeno ni trepćuće žuto svjetlo. Već sam svjedočio jednom sudaru vozila na ovom raskrižju baš zbog tog problema, a možda ih je bilo i još samo ja to nisam vidio. Činjenica da semafor uglavnom ne radi, pa onda u jednom djelu dana radi, a poslije opet ne, što stvara velike probleme. Neka se nadležni odluče, hoće li ukinuti svjetlosnu signalizaciju na tom raskrižju ili će je ponovno trajno uspostaviti jer trenutno je stanje jako opasno i pokazuje krajnji nemar i nezainteresiranost tih nadležnih", piše naš čitatelj.

Kako smo saznali od Vladimira Šćerbea, vlasnika tvrtke Cardo koja brine o gradskim semaforima, tu je problem već poznat i traje neko vrijeme, ali nije ga tako jednostavno riješiti.

- Osnovni kvar je u podzemnim kablovima u koje probija vlaga i trebalo bi ih zamijeniti. No, o tome odluku treba donijeti Grad Pula i čekamo odluku da pristupimo radovima. Hoće li trebati kopati na tom raskrižju ili ne, tek treba vidjeti, rekao je Šćerbe, dok su nam iz Grada Pule rekli da se izrađuje tehničko rješenje za prometnu signalizaciju na tom raskriju. Potvrđuju da je u pitanju veći zahvat jer je stanje tih elektroinstalacija vrlo loše. "Trenutno se događa i oscilacija napona pa semafor malo radi, malo se ugasi. No, jedino rješenje tamo je zamjena kompletne instalacije koja je stara i vjerojatno će, zbog obimnog zahvata, biti nužno kopati na tom raskrižju", kažu nadležni iz Grada Pule.

Probijanje vode

Isti je problem prošlog tjedna nadležne iz firme Cardo mučio i za semafor na križanju Radićeve i Kranjčevićeve ulice. To vrlo važno i opasno raskrižje danima je bilo bez regulacije semaforima te su također zabilježene prometne nezgode, na sreću bez težih posljedica jer su vozači ipak oprezno prolazili tim ulicama. I tu je razlog, kako saznajemo od Vladimira Šćerbea, probijanje vode u podzemne kablove.

- Nakon nekoliko dana radova priveli smo kraju i te radove. I tu je probijala voda u podzemni dio gdje su smješteni kablovi koji su dotrajali i trebalo ih je zamijeniti. Stoga smo mi dio kablova zamijenili, ispravili ostale greške na koje smo pritom naišli, a koje smo odmah i mogli odraditi. I sada je to gotovo i bitno da semafori rade, rekao nam je Šćerbe. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter