Poduzetnici: Institucije ne prate naš razvoj

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

- Ništa nije nemoguće, a ono što je nemoguće je zapravo moguće, ali malo više košta te treba vam sreće da naletite na pravu osobu koja će vas uputiti kako riješiti prepreke na koje naiđete, tim je riječima pulski poduzetnik Darko Špelić pojednostavljeno odgovorio što je potrebno poduzetniku početniku za uspješno pokretanje biznisa. Njegove riječi su se više puta ponavljale tijekom današnjeg predavanja na radionici Poslovni uzlet grada Pule na koji je pristiglo 100-tinjak okupljenih među kojima je najviše bilo studenta s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli. No, bilo je i istarskih poduzetnika, predstavnika lokalne i državne vlasti koji su došli poslušati uspješne poduzetnike.

Špelić, inače vlasnik tvrtke Prestige, upozorio je studente da udžbenici pomažu do neke mjere, ali da grinta čini poduzetnika. Zapažene su bile i poduke koje je prenosila poduzetnicima početnicima i studentima pulska poduzetnica Sanja Vale Čupić koja je ispričala kako za poduzetnike ne postoje slobodni vikendi, godišnji odmori ili tome slično te da se stalno radi.

- Jednostavno, u poduzetništvo krenite punim srcem i otvorit će vam se sva vrata, rekla im je suvlasnica obrta Adrinaut. Kako među studentima prepoznati potencijalnog poduzetnika otkrio je Robert Zenzerović, prodekan FET-a. Rekao je da dok se pojedinca ne ubaci u vatru ne vidi se njegov potencijal.

Župan Valter Flego je poručio da Istarska županija ostvaruje drugi najveći BDP od svih hrvatskih županija i da je to rezultat suradnje jedinica lokalne samouprave i gospodarstva. Međutim, Špelić je na tu konstataciju odgovorio da institucije u Istarskoj županiji i u Puli ne pružaju dovoljnu podršku poduzetnicima, a pritom je nabrojao nekoliko primjera među kojima se istaknuo onaj kada je krenuo u novu investiciju pa saznao da je ne može realizirati jer je Grad Pula upravo promijenio plan na tom području.

 - Za poduzetnike vrijedi pravilo da rade 25 sata na dan i nemaju vremena čitati sve promjene koje gradovi i država donose, pojasnio je Špelić. On se pritom pohvalio da uskoro obilježava 25 godina poduzetništva, ali da je tek posljednjih 4-5 godina zabilježio pomak u poslovanju. "Do sada smo izvozili trećinu proizvodnje, a od prekjučer na izvoz otpada čak polovica. Već za iduću godinu očekujemo da će u Hrvatskoj biti plasirana svega četvrtina ili petina naše proizvodnje", rekao je vlasnik tvrtke Prestige koja proizvodi mirise za prostore. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter