Poduzeće koje zapošljava osobe s invaliditetom

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Danas se u jednom od poslovnih prostora na nogometnom stadionu "Aldo Drosina" (na adresi Marsovo polje 12) službeno otvorilo jedinstveno društveno poduzeće pod nazivom "Punkt". Njegova je idejna začetnica Danijela Kasumović-Maružin koja je na otvorenju brojnim okupljenim uzvanicima pojasnila kako se radi o jedinstvenom poduzeću u Istri koje će, navela je, mjesto za rad osigurati teško zapošljivim skupinama, odnosno osobama s invaliditetom. 

Ugostiteljske i usluge u poljoprivredi

- Ovdje će se svakoga dana, od 8 do 17 sati (osim nedjeljom) moći nešto dobro pojesti u našoj zalogajnici, moći će se naručiti marenda ili ručak, a bavit ćemo se i cateringom. Osim ugostiteljskim uslugama naši će se zaposlenici baviti i uslugama iz poljoprivrede pa ćete ih moći unajmiti kada trebate primjerice urediti okućnicu, nešto pokositi, očistiti, pomoći će vam brati masline ili grožđe, nabrojala je Kasumović-Maružin poručivši svima kako je, da bi ovaj projekt zaživio, važno zajedništvo odnosno potpora lokalne zajednice koja će naručivati njihove proizvode i usluge.

- Prostor smo opremili i sada je zapravo pred nama teži dio, da se probijemo i opstanemo na tržištu. Tu će nam biti potrebna potpora svih vas, poručila je okupljenima Kasumović-Maružin zahvaljujući se obitelji i prijateljima na potpori pri ostvarivanje vlastite zamisli ali i svima sadašnjim i budućim naručiteljima njihovih usluga.

Inače, kako pojašnjava Kasumović-Maružin, inače po struci defektolog-edukacijski rehabilitator, poduzeće ima osam zaposlenih, pet osoba s teškoćama te stručno vodstvo koje se sastoji od nje kao rehabilitatora, zatim profesionalnog kuhara te inženjera agronomije. 

Vlastitim poduzećem protiv predrasuda

Ideja o otvaranju ovakvog mjesta proistekla je, doznajemo, iz činjenice da Kasumović-Maružin godinama radi s učenicima s intelektualnim teškoćama, srednjoškolcima koji se osposobljavaju za otvoreno tržište rada. No, nakon što završe za pomoćna zanimanja poput kuhara i slastičara, cvjećara, voćara ili ostala zanimanja koja nudi škola, oni vrlo teško sebi pronalaze posao. 

- Činjenica je da su poslodavci puni predrasuda, pogotovo prema osobama s intelektualnim teškoćama. Jedno je istraživanje tako pokazalo da bi od svih ponuđenih osoba, 95 posto poslodavaca osobu s intelektualnim teškoćama izabralo zadnju, veli Kasumović- Maružin pojašnjavajući kako je upravo stoga ona odlučila sama biti njihov poslodavac.

Zadovoljna dobivenom prilikom da radi bila je jučer i djevojka Valentina Matejčić, inače iz Pazina, koja se osposobila za pomoćnu kuharicu i slastičarku. Kako nam je ispričala ona će biti zadužena za cateringe ali i raditi i pomagati u kuhinju sve što treba.

- Iako smo tek počeli, vidim da će mi biti lijepo ovdje raditi, posao je zanimljiv i dobro se slažem s kolegama, kazala nam je Valentina dodajući da ipak od svega najviše voli raditi "slatko.

U budućnosti, kako veli Kasumović-Maružin, u sklopu poduzeća planiraju podići nasade lješnjaka, smilja i maslina na parceli koju imaju na području Kanfanara, a imat će i svoju proizvodnju meda. Svi zainteresirani za usluge ovog jedinstvenog društvenog poduzeća mogu nazvati na broj telefona 095/242-5551, 052/670-217 ili putem meilova [email protected] i [email protected]. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter