Podno Planika lovci neselektivno pucaju na ptice!

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Na Velim vratima, raskrižju bijelih puteva iznad Bresta pod Učkom, na inicijativu tamošnjeg povremenog stanovnika Nikole Matića, a u suradnji s Parkom prirode Učka, postavljena je trojezična edukacijska ploča "Ptice Parka prirode Učka".

Rijetke ptice trebaju mir

Njome se želi educirati šetače, planinare, izletnike i ostale ljubitelje prirode na ornitološko bogatstvo Parka prirode kojeg nastanjuju brojne vrste manje ili više ugroženih ptica kojima je potreban mir, kaže Matić. No, dodatna je namjera samog inicijatora pokrenuti zabranu lova, za početak na najvažnijim mikrolokacijama, koje su od glavnog značenja za opstanak ptica na jedinoj istarskoj gori.

- Posebice su značajne okomite stijene vrhova Brest, Sisol i Suhi vrh, unutar granica PP Učka, na kojima se mogu vidjeti suri orao, orao zmijar, jastrebi, leganj, vjetruše kliktavke, golub grivaš, češljugari, crvendaći, crna žuna, a povremeno i bjeloglavi sup u preletu. Tim je zaštićenim vrstama da bi mogle normalno obitavati i razmnožavati se potreban mir, što do sad nije bio čest slučaj, kaže magistar hortikulture Matić, inače Pazinac koji povremeno živi u vikend kući, budućem agroturizmu, iznad Bresta pod Učkom.

Matić tvrdi da područjem podno znamenitog vrha Planik (1.271 metar) kojim gospodari Lovačka udruga Srnjak iz Lupoglava povremeno haraju talijanski lovci koji neselektivno pucaju na tamošnje ptice. Traži od nadležnih institucija (inspekcija zaštite prirode, lovna inspekcija, rendžeri Parka prirode, policiju, županijske institucije) da se počnu aktivno baviti kontrolom lova odnosno sprečavanjem odstrela zaštićenih vrsta ptica. Matić smatra da bi se izlov ptica u Parku trebao posve zabraniti navodeći primjer Slovenije koja zabranila izlov svih autohtonih i ptica preletnica. Iako se radi zaštićenom području (Park prirode) lov na ovom području ne znači automatski krivolov budući da je područje istovremeno proglašeno lovištem u kojem je dozvoljen izlov pojedinih vrsta ptica (šljuka, fazana, prepelica…).

Višegodišnji sukob lovaca s Matićem

- Dosad nismo imali slučaj da se zateknu krivolovci na tom području premda smo o tome čuli glasine, kaže ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić koji naglašava da prije nego se bilo koga optuži treba prekršaj nedvojbeno utvrditi što nije jednostavno. U tome slučaju osim kazne predviđena je i visina odštete koju bi krivolovac morao platiti državi. Vrste koje je dopušteno loviti određuje Plan gospodarenja lovištem i lovnogospodarska osnova, kaže Vasilić, dok je sve ostale vrste zabranjeno upucavati.

- Uopće je smiješno odgovarati na optužbe o odstrelu zaštićenih ptica. To su notorne laži, kaže predsjednik lupoglavske LU Srnjak Miran Buretić kojeg su optužbe o krivolovu u području kojim njegova udruga gospodari vrlo uzrujale. Kaže da su jedna od najkorektnijih lovačkih udruga te da talijanski gosti love jedino šljuke što je zakonski dozvoljeno.

Buretić daje nazrijeti da se radi o dugogodišnjem sukobu tamošnjih lovaca s Matićem kojeg optužuje da je bespravno rampama zabarikadirao šumske puteve oko imanja i postavio kamere. Također spominje da se događalo da im se ruše lovačke čeke i pojilišta, a na eventualne optužbe će, kaže, pravnim putem uzvratiti. Očito se na Učki događa mnogo toga više osim cvrkuta ptica te postoje "dvije istine", a tko je u pravu i u kojem bi se smjeru trebala odvijati gospodarenje prostorom trebat će razriješiti nadležne službe. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter