Podmornicom kroz Fažanski kanal

Plovilo domaće proizvodnje u Fažani (M. ANGELINI)
Plovilo domaće proizvodnje u Fažani (M. ANGELINI)

Nova turistička atrakcija, crvena podmornica, točnije plovilo koje oblikom podsjeća na podmornicu i omogućuje putnicima da kroz stakla u trupu promatraju podmorje, stigla je ovih dana u Fažanu. Već je pri promotivnim plovidbama izazvala velik interes turista, a uskoro će krenuti u svoje prve turističke ture.

Iskušali smo vožnju u ovom neobičnom plovilu koje pri svakom pristajanju na fažanski mol pobuđuje interes gostiju za nekim novim doživljajem Fažane. Polupodmornica je proizvedena u Biogradu na Moru, a kanalom će ploviti će brzinom od 1,5 čvorova.

- Ovim ćemo izletima ponuditi interaktivna i zanimljiva iskustva, rekla je Katarina Dobrić Dabić iz tvrtke Sport plus, u čijem je vlasništvu polupodmornica. Planiraju stoga goste informirati i putem iPadova te drugih uređaja koji omogućavaju potpunije informacije i cjelovitiji doživljaj. Polupodmornica, pojašnjava ova turistička djelatnica s dugogodišnjim iskustvom u turizmu, razlikuje se od klasičnog glassboata jer on ima samo stakleno dno, a ovdje su pak putnici „uronjeni“ u podmorje pa su im njegove ljepote dostupnije. Prednost fažanskog kanala je pak to što je prilično plitak pa se gotovo uvijek vidi dno.

Ulaskom na plovilo, izletnici-avanturisti stepenicama silaze u unutrašnjost koje se u potpunosti nalazi ispod mora, a neprobojna stakla s obje strane povećavaju sliku, približavaju dno i morska bogatstva poput školjki, ježeva te zvijezda, pa i ako su objekti udaljeniji, putnicima se oni čine vrlo blizu. Unutrašnjost može primiti 12 osoba koje vozi skiper na gornjem dijelu, na palubi. Ugodna temperatura u unutrašnjosti plovila postiže se ventilatorima, koji će biti spas za ljetnih vrućina. Polupodmornica ima osvjetljenje na staklima pa se u razgledavanju podmorja može uživati i noću.

Kad tvrtka dobije sve potrebne dozvole za plovidbu i počnu turističke ture, isplovljavat će se iz Fažane ili Valbandona svakog sata i ploviti tijekom cijelog dana, a u planu su i večernje plovidbe. Turisti će imati snimljeno vođenje na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku te prateće tekstove koje će moći pročitati kako bi se upoznali s fažanskim podmorjem i poviješću. (P. LUKEŽ; snimio M. ANGELINI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter