Podatke s bankovne kartice ne odavati nikome

(S. DRECHSLER)
(S. DRECHSLER)

Nakon što je Zadarski list objavio članak o 18-godišnjem prevarantu koji je krao novac s tuđih bankovnih računa nametnulo nam se pitanje je li bankarski sustav u Hrvatskoj toliko ranjiv da je takvo što uopće moguće.

Policija je objavila, a mediji prenijeli, da je 18-godišnjak na internetskom portalu njuškalo.hr pronalazio prodavače mobitela, potom bi se predstavio kao zainteresirani kupac te bi od njih, usmeno ili preslikom, dobio brojeve njihovih bankovnih računa. No, umjesto da na iste izvrši uplatu on bi s istih uzimao novac te ga prebacivao na račune svih prijatelja. Na taj je način tijekom dva-tri mjeseca "kupovine" 18-godišnjak uspio prevariti desetak ljudi.

Banke smo pitali kako je moguće nekome drugome uzeti novac s bankovnog računa samo ako se zna broj nečijeg računa, a kako je izvijestila policija da je učinio 18-godišnji prevarant. Po tom modusu operandi valjda bi bilo moguće da svatko tko dobije broj tuđeg bankovnog računa da uzme novac s istog. Odnosno, na internetskim stranicama gotovo svih kompanija objavljeni su brojevi bankovnih računa pa bi po toj logici svatko svakome mogao uzimati novac s računa.

Podaci koji se ne smiju otkrivati

Iz banaka su nam odgovorili da apsolutno nije moguće neovlašteno uzeti nekome novac s bankovnog računa samo na temelju poznavanja brojeva tog računa. Silvija Bareša, direktorica Ureda Uprave i komunikacija Splitske banke pretpostavlja da su klijenti banaka, koji su oštećeni, davali preslike bankovne kartice.

- Na istoj su, osim broja računa, navedeni i ostali kartični podaci koji mogu biti zlouporabljeni, a koje su klijenti sukladno Općim uvjetima dužni čuvati i NE SMIJU ih na nijedan način odavati trećim osobama jer se u suprotnom može očekivati zlouporaba istih, zaključila je Bareša. Iz OTP-a podsjećaju da su banke u više navrata upozoravale sve svoje klijente da podatke s kartica (broj kartice, kontrolni broj kartica na poleđini kartice ili bilo koji drugi podatak s kartice), uključujući i PIN, ne daju nepoznatim osobama, bez obzira kako se one predstavljale.

Pojašnjenje čitavog slučaja zatražili smo i od policije. Elis Žodan, glasnogovornica Policijske uprave Zadarske odgovorila nam je da su se oštećeni građani sami izložili opasnosti od zloupotrebe. Navela je da su "kupcu" ustupali ne samo brojeve računa, nego i druge identifikacijske podatke o sebi, ali i o svom bankovnom računu, koje je on kasnije koristio za skidanje novca s njihovih bankovnih računa.

Oprezno putem interneta

- Dakle, ne vodeći računa o svojoj sigurnosti, s potpuno nepoznatom osobom stupali su u kontakt i s njom razmjenjivali podatke koji su samo njima bili dostupni. Stoga, savjetujemo građanima da vode računa o sigurnosti te da podatke s bankovnih kartica ni u kojem slučaju ne ustupaju neovlaštenim osobama, posebno ne putem interneta, gdje nisu u mogućnosti sa sigurnošću provjeriti pravi identitet osobe niti znati koje su joj krajnje namjere, zaključila je Žodan.

Iz ureda za odnose s javnošću Ravnateljstva policije su nam naglasili da kada bi netko mogao napraviti navedenu prijevaru putem interneta nije dovoljno imati samo bankovni račun klijenta, potrebno je imati i druge osobne informacije: ime i prezime, OIB, CVV broj kartice i itd. (Paolo GREGOROVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter