Pod zidinama Kaštela nastupaju nogometne legende

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Općina Svetvinčenat i MNK El-Stil organizatori su tradicionalnog malonogometnog turnira veterana koji će se 5. i 6. lipnja održati u Savičenti. Na turniru će se okupiti velik broj sportaša i sportskih zvijezda, a organizatori najavljuju i nastupe velikana nogometa poput Dragana Džajića, Mladena Mladenovića, Vilsona Džonija, Milutina Šoškića i drugih nogometnih legendi. Bio je to povod da o značaju ovog turnira porazgovaramo s načelnikom Općine Svetvinčenat Daliborom Macanom koji je odmah na početku podsjetio kako je El-Stil Savičenta Cup, svoje prvo izdanje doživio 2013. godine kada je predsjednik Malonogometnog kluba El-Stil iz Pule Pero Plavšić predstavio mogućnost da se u Savičenti zajednički organizira malonogometni turnir veterana.

Zajednički projekt Savičente i Zlatibora

- Cijeli turnir zamišljen je kao natjecanje i druženje nogometnih veterana iz Hrvatske i susjednih zemalja, a kako je nogomet i sport općenito uvijek bio spona i gradio mostove među narodima, tako je i naša zajednička želja bila da kroz druženje i sport dodatno doprinesemo turističkom proizvodu i prepoznatljivosti turističke destinacije Savičente i Istre kao europske regije koja je oduvijek prihvaćala i podržavala multikulturalnost i zajedništvo, rekao je načelnik Macan.

Po njegovim riječima, iz godine u godinu El-Stil Savičenta kup u Žlinji, u samom srcu Savičente pod zidinama Kaštela Morosini Grimani okuplja nekadašnje nogometne zvijezde i ostale sportske veličine i kroz dva dana omogućava mještanima i njihovim gostima uživanje u nogometnim vještinama i druženje s istaknutim sportašima.

- Cilj ovog turnira je da nogomet i sport dodatno približimo djeci i motiviramo ih na uključivanje u sportske kolektive, ali namjera nam je i Savičentu prikazati kao dobru turističku destinaciju, a suradnju s prijateljima koji nam dolaze iz zemalja regije, planiramo konkretizirati i kroz buduće europske projekte. Jedan od takvih dobrih primjera je i zajednička kandidatura za europska sredstva općine Svetvinčenat i Zlatibora (općine Čajetina) iz Srbije. Prošle godine odlučili smo da na turnir pokušamo dovesti najveće klubove iz regije, a zahvaljujući zajedničkim prijateljima iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije, uspjeli smo u Savičentu dovesti Olimpiju iz Ljubljane, HNK Rijeku, FK Borac Banja Luka, FK Crvena Zvezda iz Beograda, MNK Maling iz Labina te MNK El-Stil iz Pule. Naravno, tu je i domaća ekipa veterana NK Smoljanci Sloboda iz Savičente, istaknuo je Macan.

Posebna zahvala Draganu Džajiću

Posebnu zahvalu na dolasku veterana europskih i svjetskih prvaka Crvene Zvezde duguju tadašnjem predsjedniku i velikoj jugoslavenskoj nogometnoj legendi Draganu Džajiću koji je u svojoj posjeti Savičenti osobno omogućio dolazak veterana beogradskog kluba te će ove godine i službeno otvoriti turnir. Prošle godine su revijalnu utakmicu pred finale odigrali i najveći hrvatski rivali Hajduk i Dinamo, dok je u finalnoj utakmici momčad Zvezde pobijedila veterane Rijeke.

- Očekujemo dolazak i istaknutih istarskih sportaša, a svoj dolazak je i ove godine najavio dragi gost i prijatelj turnira, bivši košarkaš Bosne Žarko Varajić te istaknuti sportski novinar Orlando Rivetti i Miroslav Ćiro Blažević, zaključio je načelnik Macan. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter