Pod buzetskim zidinama - novinarski zapisi

Božo Jakovljević, Dijana Kolaković i Josip Šipuš (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Božo Jakovljević, Dijana Kolaković i Josip Šipuš (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, Buzeština i knjižnična zbirka Piquentina, dobile su još jednu knjigu u fondu zavičajnih izdanja; "Pod buzetskim zidinama - novinarski zapisi" autora Josipa Šipuša, objavljenu u nakladi Izdavačkog poduzeća "Josip Turčinović" Pazin i sunakladništvu Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet.

Dnevnički zapisi

Josip Šipuš, 83-godišnji umirovljeni profesor, pedagog i novinar, svoj prvijenac, knjigu "Novinarski zapisi o Buzetu i Buzeštini" objavio je 2011. godine, u nakladi "Reprezenta" Račice, a sada donosi novi izbor iz svoje bogate arhive novinarskih i publicističkih radova.

- Riječ je o dnevničkim, novinarskim zapisima, koji kronološki slijede događaje, najvećim djelom u razdoblju od 2005. do 2010. godine, a koji su uglavnom bili objavljivani u "Vjesniku" i to iz svih sfera života i rada od politike, gospodarstva, ekologije, školstva, kulture, sporta, istaknula je na preksinoćnjoj promociji knjige održanoj u velikoj dvorani Narodnog doma, predstavnica suizdavača, knjižničarka Dijana Kolaković.

Prenoseći riječi grafičkog urednika knjige, inače književnika i izdavača Alda Klimana, Kolaković je naglasila da se Šipuš u gotovo svim novinarskim žanrovima, predstavlja kao majstor svoga zanata, ali nikada kao ravnodušan promatrač već kao čovjek s velikim respektom prema svojoj društvenoj sredini u kojoj je proveo najveći dio života, i s iskrenom zainteresiranošću za njen boljitak.

Memorija Buzeštine

Vremešni urednik knjige, 88-godišnji Božo Jakovljević, istaknuo je pak da je Šipuš sa svojim učenicima, razvijajući njihovu pismenost, 1964. godine uredio prikupljene učeničke radove i objavio zbirku pod nazivom "Buzetske zidine pričaju". Upravo je ta zbirka učeničkih radova kumovala naslovu njegove najnovije knjige.

U knjizi "Pod buzetskim zidinama - novinarski zapisi" na 184 stranice, uz autorovu uvodnu riječ, objavljeni su novinarski zapisi razvrstani u deset poglavlja. Objavljena su i pisma čitatelja, isječci iz starih novina, literarni prilozi Šipuševih nekadašnjih učenika. - U knjizi je 263 priloga, ilustrirana je s pretiscima novinskih članaka, a ima i ilustracija u boji, istaknuo je autor predstavljajući svoje najnovije izdanje. Gradonačelnik Siniša Žulić čestitao i je zahvalio Šipušu što je i na taj način dao doprinos da se određeni događaji i ljudi iz povijesti Buzeštine ne zaborave. U glazbenom dijelu programa nastupio je harmonikaš Dario Klarić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter