Počinju pusne svečanosti na Cerovljanštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od svih mjesta i općina u središnjoj Istri, u općini Cerovlje maškare najprije počinju, najduže traju, najmasovnije su i uvelike uveseljavaju život u tom kraju kroz tih nešto više od mjesec dana pusnih svečanosti. Razdoblje karnevala u općini Cerovlje službeno će započeti idućeg utorka, 17. siječnja, podizanjem pusta ispred općinske zgrade te simboličnom primopredajom vlasti odnosno ključeva općine u ruke meštara od karnevala.

Kroz narednih pet vikenda slijede karnevalske zabave širom Cerovljanštine i to najprije 21. siječnja u Gologorici, pa 28. siječnja u Cerovlju, 4. veljače u Pazu, 11. veljače u Pazinskim Novakima te 18. veljače u Borutu. Veliko finale slijedi posljednjeg vikenda u veljači: najprije će u subotu, 25. veljače, u Cerovlju biti održan tradicionalni dječji karneval, a dan kasnije, u nedjelju, slijedi najmasovniji maškarani skup središnje Istre, karnevalska parada također u Cerovlju, nakon koje naravno slijedi veliki maskenbal.

Na paradi će se tematskim odnosno skupnim maskama predstaviti maškare iz Paza-Gradinja, Cerovlja, Gologorice, Dragućske Vale, Boruta, Pazinskih Novaki te gosti iz susjedne općine Lupoglav. Za sam kraj, posljednji ovosezonski maskenbal održat će se u utorak, 28. veljače, u Cerovlju, a za srijedu, 1. ožujka, zakazano je suđenje i paljenje pusta, opet u Cerovlju. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter