Počinje zbrinjavanje otpadnih voda Grimalde, Cerja i Podmeje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izmaku je već drugi mjesec u ovoj godini, a prema uobičajenoj praksi punjenje proračuna je slabije nego u drugim razdobljima. Koliko je to posljedica porezne reforme općinski načelnik Emil Daus za sada ne može reći, ali ističe kako je Cerovlje u posljednjih nekoliko godina dosta izgubilo izmjenama zakona vezanih za brdsko planinska područja, zatim onih vezanih na porez na dohodak.

- Prije toga više novaca ostajao na području općine Cerovlje, pa se više toga moglo i napraviti. Izgleda kako će se ovom  porezom reformom stanje pogoršati, jer će se čekati novac Zagreba,  a ne zna se kada će biti doznačen. U takvim je uvjetima teško planirati ne samo proračun već i investicije, kaže Daus.

Radovi počinju početkom proljeća

Unatoč tim problemima, ovog se proljeća, kao investicija IVS-a očekuje početak radova na projektu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Grimalde, Cerja i Podmeje, naselja u slivu Butonige. Ta investicija će stajati 3,2 milijuna kuna, dok će u drugoj fazi radova biti izgrađen pročistač otpadnih voda vrijedan 2,4 milijuna kuna.

Što se vodoopskrbne infrastrukture tiče ovih će se dana objaviti natječaj za izgradnju ogranka u zaselku Križmani u Pazinkim Novakima.

Daus s posebnim ponosom dovršetak arheoloških istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih zahvata na sačuvanim građevinskim ostacima utvrde Posrt. Zapravo radi se o prvoj cjelovito saniranoj i prezentiranoj srednjovjekovnoj utvrdi u Istri, ali i prvom cjelovito istraženom arheološkom lokalitetu tog tipa na Poluotoku. Ovime su, kaže, ostvareni temeljni uvjeti za kulturno-turističku valorizaciju tog turistički relativno slabo razvijenog dijela istarskog poluotoka, ali izrazito bogatog spomeničkom baštinom. U blizini Posrta nalaze se ladanjski barokni dvorac Belaj, utvrde Gradnije i Paz, u kojoj su koncem prošle godine započeli konzervatorsko-restauratorski radovi. Osim utvrde, kaštela, u Pazu se nalazi i crkva sv. Vida, poznata po srednjovjekovnim freskama. U Gradnju se nalazi crkva Svih svetih, a u nedalekoj Gologorici crkva Blažene Djevice Marije, obije su također poznate po srednjovjekovnim freskama. Radi se o malom prostoru na kojem nalazimo cestovno dobro povezan veći broj spomenika kulturne baštine, čija turistička valorizacija može pomoći razvoju ovog kraja koji je pretrpio velike demografske gubitke jer ovdašnji ljudi nisu imali uvjete života kakve su imali žitelji drugih krajeva.

Radovi gotovi u Pazu i u Draguću

Što se lanjske godine tiče najvažniji projekt po financijama i kilometrima je svakako vodovodni ogranak na području Mjesnog odbora Paza ukupne dužine 10,6 kilometara. Radi se o projektu rekonstrukcije i izgradnje dijela vodoopskrbnog područje Istra ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna, od čega su 16 milijuna kuna sredstva Europske Unije, pet milijuna kuna su sredstva Hrvatskih voda, a dva milijuna kuna izdvojio je Istarski vodovod. Paz je do tada bio jedino mjesto na području djelovanja Istarskog vodovoda veće od 50 stanovnika koje do sada nije bilo priključeno na sustav javne vodoopskrbe. Izgradnjom ovog ogranka postotak priključenosti općine Cerovlje popeo se iznad 90 posto, a ostvarila se mogućnost priključenja 120 potrošača, odnosno 50-tak novih priključaka za domaćinstva, te više desetaka priključaka za poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti, kaže Daus.

U Draguću je lani okončana velika investicije uređenja komunalne infrastrukture, a poglavito se to odnosi na gradnju sustava za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda. Nakon radova na vodoopskrbi, odvodnji i rekonstrukciji glavne ulice, na red je došlo i uređenje sporednih ulica. Ovime je značajnije olakšan promet lokalnom stanovništvu, a što je posebno važno, rasteretit će se promet glavnom ulicom, Stradom, na kojoj je rekonstruirano povijesno popločenje.

Središte razvoja turizma

Usporedno s izgradnjom sustava odvodnje postavljana je u suradnji s Istarskim vodovodom Buzet nova vodoopskrbna mreža jer se do sada Draguć snabdijevao lokalnim vodovodom. Ova je investicija izuzetno značajan jer je Draguć, koji je prije toga dobio "Kuću freska" središte razvoja turizma Cerovljanštine, kaže Daus. Ove će godine općina za sredstva iz EU fondova aplicirati rekonstrukciju ceste Draguć-Zajerci vrijednu 4 milijuna kuna, a prijavit će i drugu fazu rekonstrukcije škole u Grimaldi u kojoj se nakon potpune rekonstrukcije planira urediti Centar izvrsnosti za mlade Istarske županije.

Zaštita akumulacije Butoniga

Sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda naselja Draguć od izuzetnog je značaja za šire područje jer je naselje locirano u trećoj zoni sanitarne zaštite akumulacije Butoniga. Kao takvo je, prema odluci o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u Istri, visoko na listi prioriteta za rješavanje problematike zbrinjavanja otpadnih voda. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter