Početkom godine, nastava isključivo u jednoj smjeni

Gospodarska škola Vladimir Gortan u Bujama (M. SARDELIN)
Gospodarska škola Vladimir Gortan u Bujama (M. SARDELIN)

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Smoljan komentirala je aktivnosti vezane uz nadolazeću školsku godinu u srednjim školama u Bujama. Podsjetila je da su srednja škola "Vladimir Gortan" kao vlasnik k.č.zgr. 700 k.o. Buje s jedne strane, i Gospodarska škola Istituto professionale, kao primatelj prava korištenja s druge strane, zaključile Ugovor o pravu korištenja školskog prostora, namještaja, opreme i uređaja.

Zajedničko korištenje prostorija

Tim je ugovorom utvrđeno da su prostori koje isključivo koristi Srednja škola "Vladimir Gortan", prostori koje zajednički koriste Srednja škola "Vladimir Gortan" i Gospodarska škola.

Po njenim riječima, najveći dio prostora predviđen je za zajedničko korištenje, na način da škole naizmjence održavaju nastavu jedan tjedan u jutarnjoj i jedan tjedan u popodnevnoj smjeni.

- U tom smislu je Odlukom o prijedlogu mreže srednjih škola i učeničkih domova na području Istarske županije, Gospodarsku školu Buje predloženo preseljenje u Umag. Polazeći od ove činjenice Istarska županija i Grad Umag sklopili su pismo namjere o preseljenju Gospodarske škole Buje u Umag od 26. ožujka 2014. godine. Upravo su Pismom namjere Istarska županija i Grad Umag zajedno utvrdili potrebu osiguranja novog prostora za Gospodarsku školu izgradnjom nove zgrade u Umagu, čime bi se stekli kvalitetniji uvjeti za rad, budući da je Gospodarska škola, kao strukovna škola u velikoj mjeri vezana uz gospodarske subjekte na području Grada Umaga. Ipak, realizacija projekta izgradnje i opremanja nove školske zgrade u Umagu, kao trajnog rješenja smještaja Gospodarske škole, zasigurno će se odvijati u fazama i iziskuje duži vremenski period, ističe Smoljan.

Svakoj školi 15, odnosno 14 učionica

Nakon provjere mogućnosti osiguranja prostornih uvjeta za rad obje škole u jednoj smjeni, Istarska županija kao osnivač škola, predložila je relativno brzo rješenje privremene preraspodjele prostora za izvođenje nastave Srednje škole "Vladimir Gortan" i Gospodarske škole unutar postojeće zgrade. Naime, idejnim rješenjem predloženo je zadržavanje ulaza u obje škole na postojećoj lokaciji, te je za školu "Vladimir Gortan" osigurano 15 učionica, odnosno 14 učionica i praktikumi za Gospodarsku školu, navodi  pročelnica Smoljan

- Predloženim rješenjem, moguće je osigurati prostorne uvjete za prelazak škole "Vladimir Gortan i Gospodarske škole na rad u jednoj smjeni već od početka slijedeće školske godine. Posebno ističemo da se prilikom izrade idejnog rješenja, prioritetno vodilo računa o osiguranju učioničkog prostora, imajući prvenstveno u vidu sve prednosti koje učenicima i djelatnicima pruža rad u jednoj smjeni. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter