Počeo jesenski upisni rok u srednje škole

Rok za prigovore istekao 26. kolovoza  (N. LAZAREVIĆ)
Rok za prigovore istekao 26. kolovoza (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je u ljetnom roku u Hrvatskoj upisano gotovo 40 tisuća učenika, ovih dana krenuo je i jesenski upisni rok na kojem u hrvatskim srednjim školama ima 
slobodno još 6.800 mjesta. Odabir obrazovnih programa zaključit će se 29. kolovoza kada će se započeti s ispisom prijavnica. Konačna ljestvica i poredak učenika bit će objavljen 1. rujna kada će svi oni koji su čekali jesen, konačno znati koju su školu uspjeli upisati. 
Svi kandidati listu prioriteta trebaju pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. U skladu s time, kandidati će se optimalno rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote. Posebnu pažnju potrebno je obratiti pri prijavljivanju paralelnih umjetničkih programa. 
 
U 18 istarskih škola ostalo je 288 slobodnih mjesta, a najviše, njih 44, u srednjoj školi Buzet koja može primiti još 23 tehničara za električne strojeve, 10 automehaničara, četiri elektromehaničara, a slobodno je i sedam mjesta u tamošnjoj općoj gimnaziji. Slobodnih mjesta, ukupno 37 ima i u srednjoj školi Mate Blažine Labin i to za 17 pomoćnih kuhara, 7 ekonomista ali i za šest instalatera-montera. 
 
Pazinska gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile ima slobodna mjesta za dva elektromehaničara i jednog upravnog referenta. S ukupno 16 slobodnih mjesta, raspolaže Glazbena škola I. M. Ronjgova Pula, dok je u Gospodarskoj školi u Bujama još 19 mjesta. U Industrijsko-obrtničkoj školi Pula za jesen je slobodno još pet mjesta i to za elektromehaničara, zanimanje ličilac-soboslikar i elektroinstalater, dok Privatna gimnazija Jurja Dobrile u Puli nudi još 19 slobodnih mjesta. 
 
U bujskoj Srednjoj školi Vladimir Gortan ima osam mjesta u općoj gimnaziji kao i za jednog hotelsko-turističkog tehničara. Mjesta ima i u porečkoj Srednjoj školi Mate Balota i to za 24 buduća gimnazijalca i devet ekonomista, dok je u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažina slobodno još 37 mjesta. U tu školu može se upisati još 17 pomoćnih kuhara, šest instalatera-montera, sedam ekonomista, a slobodno je i 4 mjesta za konobare i tri za prodavače. 
 
Mjesta ima i u Srednjoj školi Zvane Črnja u Rovinju gdje se može upisati još 9 ekonomista i četiri buduća polaznika opće gimnazije. U pulskoj Strukovnoj školi preostalo mjesto za tehničara-nutricionista, a jedno mjesto čeka i u pulskoj Školi primijenjene umjetnosti za smjer likovna umjetnost i dizajn do izbora zanimanja. U pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ima mjesta za kuhara, turističko-hotelijerskog komercijalistu i prodavača. 
 
druge strane, u porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi može se upisati pet kuhara, četiri slastičara i jedan komercijalist. U bujskoj talijanskoj školi Leonardo da Vinci slobodno je 29 mjesta, od čega 8 u općoj gimnaziji, a ostala slobodna mjesta su za zanimanje konobara, automehaničara i tehničara računarstva. Srednja talijanska škola u Rovinju raspolaže sa slobodnih 14 mjesta, a u toj je školi 12 mjesta rezervirano za fizioterapeutskog tehničara te po dva mjesta u općoj gimnaziji. Slobodna su i 24 mjesta u pulskoj Talijanskoj školi Dante Alighieri od toga 14 u jezičnoj gimnaziji, a ostala za zanimanje prodavač i tehničar za elektroniku. 
(D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter