Počelo uređenje popularne plaže Naftaplin u Poreču

Bageri prionuli na posao na gradskom kupalištu (T. KOCIJANČIĆ)
Bageri prionuli na posao na gradskom kupalištu (T. KOCIJANČIĆ)

Počela je obnova plaže nadomak središta Poreča, na potezu od marine i suda prema ugostiteljskom objektu smještenom u Velikoj uvali, odnosno Popovskoj vali što je prijevod toponima Val dei preti. Taj dio obale Porečani popularno zovu Naftaplin, a službeno nosi naziv "gradska plaža" koja spada u jednu od najposjećenijih i najatraktivnijih.

Šetnica i plaža

Uredit će se 150 metara kupališta, što će biti gotovo do kraja travnja. Investicija je vrijedna 1,26 milijuna kuna bez PDV-a, što će s bespovratnih 600 tisuća kuna sufinancirati Ministarstvo turizma. Izvođač radova je tvrtka Ekspert gradnja iz Buzeta.

Radovi obuhvaćaju područje od 1.500 četvornih metara na kojem će se urediti šetnica i plaža od Naftaplina do Kupališta, potom dodatni pristupi za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Plaža će se nasipati kamenim oblucima, dotrajale ograde i klupe zamijenit će se novima, postavit će se tuševi, koševi i nove svlačionice. Novitet će biti i popularna glazbena ograda, koja pruža djeci i odraslima doživljaj sviranja poznate melodije. Naime, ritmičnim udaranjem 29 metalnih cijevi prolaznici će u hodu i s lakoćom moći odsvirati popularne melodije, javljaju iz gradske uprave.

Sportski rekviziti

Uz uređenu šetnicu postavit će se rekreacijski platoi sa sportskim rekvizitima i ambijentalnom rasvjetom, koji su dosad već postavljeni na Picalu, plaži Materada Sjever, u Rekreacijskoj zoni i Červar Portu i koje su građani vrlo dobro prihvatili.

Novouređeni dio porečke obale novu će sezonu dočekati s još jednom sređenom plažom, punom novih sadržaja, što će omogućiti ugodniji boravak domaćima i turistima. Spomenimo još i to da je od 2014. godine do danas Grad uložio gotovo osam milijuna kuna u sređivanje gradskih plaža i šetnica na Peškeri, u Červar Portu, potom plaže između uvale Brulo i rta Bare, u uvali Sveti Martin i ispod hotela Zagreb.

Očuvat će Lorenski križ iz srednjeg vijeka

Kako bi se bogata šumica pinija sačuvala, ogradama će se zaštititi korijenje stabala, a dodajmo tome još da se tijekom uređenja plaže Lorenski križ neće dirati. Naime, na temelju istraživanja koje je proveo porečki arhitekt Antonio Marion utvrđeno je da je na stijeni gradskog kupališta uklesan zanimljiv primjerak Lorenskog križa koji se koristio u razvijenom srednjem vijeku, što svjedoči o prisutnosti francuskih moreplovaca u porečkom akvatoriju, saznajemo od Ajne Temimović iz gradskog odjela za odnose s javnošću. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter