Počeli radovi na sanaciji raške kino dvorane


Djelatnici labinske tvrtke Maling već desetak dana saniraju krov bivše kino dvorane na središnjem trgu u Raši, koja je izgorjela u podmetnutom požaru u travnju. Radovi na zgradi u vlasništvu Općine vrijedni 493 tisuće kuna odvijaju se prema planu te bi trebali biti gotovi do sredine idućeg mjeseca, potvrdili su nam na gradilištu.

Kako smo doznali od raške načelnice Glorije Paliska Bolterstein, obnovi krova prethodili su dogovori s pulskim Konzervatorskim odjelom oko primjerenog modela sanacije, odnosno odabira materijala koji će "pratiti" arhitektonsku vrijednost raškog trga kao bisera moderne arhitekture.

- Ukupna materijalna šteta je velika, procjenjuje se na oko dva milijuna kuna, no najvažnije je da u strašnom požaru, koji je obilježio prvo polugodište u našoj općini, nije bilo ljudskih žrtava. Požar nam je objektivno uzeo mnogo energije i vremena.

Vodila se policijska istraga, a Općina je nakon toga sudskim putem, kao oštećenik, angažirala sudskog vještaka zbog osiguranja dokaza. To se pokazalo dobrim potezom jer je vještak procijenio dvostruko veću štetu u odnosu na onu od 467 tisuća kuna, koju nam je osiguravajuća kuća isplatila kao neosporni dio, kaže načelnica Paliska Bolterstein.

Svjesna je, napominje, da će cjelovita obnova kino dvorane iziskivati mnogo novca, ali Općina dvoranu namjerava preurediti u multifunkcionalan objekt koji će se koristiti i u turističke svrhe, pa sve vidi kao dobro ulaganje. Kino dvorana raspolaže s gotovo 400 četvornih metara, a u svoje je vrijeme bila reprezentativan objekt kakvim se nisu mogli pohvaliti ni mnogo veći gradovi.

Kino je zatvoreno 1989., a Općina je dvoranu, uz minimalna ulaganja, uredila ove godine u ožujku, kada se u njoj, uz odličan odaziv i reakcije građana, održala proslava 93. obljetnice Labinske republike - zajednička za Labinštinu (Adrijano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter