Počela izgradnja reciklažnog dvorišta u Valmadama


Uvođenjem u posao izvođača radova, tvrtke Cesta d.o.o. službeno je započela izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Valmadama. Riječ je o prostoru dosadašnjeg skladišta u krugu Herculanee. U reciklažnom dvorištu moći će se besplatno zbrinuti, odnosno odlagati otpadni papir, metal, staklo, plastika, tekstil, jestiva ulja i boje, lijekovi, baterije, elektronička oprema te glomazni otpad.

Predstoji i izrada letka kojim će se građane detaljno upoznati s radom reciklažnog dvorišta, koje će, osim mogućnosti odlaganja raznih korisnih sirovina, imati i mogućnost zbrinjavanja manjih količina zelenog otpada iz vrta što danas građanima predstavlja problem zbog udaljenosti odlagališta Kaštijun. Takva vrsta otpada će se mljeti i poslije ponovno koristiti čime će se još više doprinijeti izdvajanju korisnih sirovina iz otpada.

Investicija je vrijedna oko 2,8 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osim što je u cijelosti financirao izradu projektne dokumentacije, sufinancira i projekt s 1,7 milijuna kuna, dok ostatak vrijednosti investira Grad Pula. Radovi se planiraju okončati u roku od tri mjeseca, a sam početak rada reciklažnog dvorišta započet će nakon ishodovanja sve potrebne uporabne dokumentacije.

Uz već postojeće reciklažno dvorište u Metisu, izgradnjom reciklažnog dvorišta u Valmadama te novog predviđenog u sklopu Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, Pula će imati ukupno tri reciklažna dvorišta te će se građanima osigurati da sav navedeni otpad mogu besplatno odlagati na sve tri lokacije. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter