Počela berba maslina

Agronom Edi Družetić (D. MEMEDOVIĆ)
Agronom Edi Družetić (D. MEMEDOVIĆ)

Berba maslina u Agroproduktu počinje danas, a kako nam je rekao agronom Edi Družetić, prvi je na redu maslinik u Barbarigi.

- Taj maslinik je bliže moru, plodovi su zreliji pa je spreman za berbu. Najprije se bere leccino kao najranija sorta pa po redu sve druge, a zadnja je bjelica, koja je najkasnija sorta. Imamo i pendolino, nešto buže i picholine, no najviše upravo leccina i bjelice - kaže Družetić.

Berba će trajati do dva mjeseca

U masliniku u Barbarigi, gdje ima 7.200 stabala očekuje se velik urod, dodaje. Lani je godina bila rekordna pa ju je teško ponoviti, no dobra berba bit će i ove godine, a količine je još uvijek teško prognozirati. Nakon Barbarige slijedi berba u Agroproduktovom fažanskom masliniku koji je malo udaljen od mora pa je malo kasniji po dospijevanju iako su sorte slične. Na površini od deset hektara u Fažani raste oko 2.800 stabala maslina. Tijek berbe ovisit će o vremenskim uvjetima, no očekuje se da će trajati mjesec i pol do dva, navodi Družetić.

Maslinova muha nije im poremetila planove, naveo je. Ipak, kako saznajemo, u velikoj mjeri tim su štetnikom bili pogođeni oni maslinici koji nisu imali adekvatnu zaštitu pa je u nekima šteta dostigla i 70 posto, no pravi razmjeri štete vidjet će se kad počne berba.

- Zaštita od nametnika u maslinama problem je maslinaru koji nije vičan njihovom praćenju jer nema nekog pravila da se odredi neki datum. Svi se nametnici mogu pratiti, od maslinovog moljca preko maslinove muhe do drugih štetnika. Problem ove godine u cijeloj Istri, pa i šire, i u Dalmaciji te Sloveniji i Italiji je ovo vrlo nestabilno i kišovito vrijeme s niskim temperaturama. Takve vremenske prilike bile su vrlo pogodne za razvoj maslinove muhe. Nije vrijedilo ono pravilo da njoj generacija traje mjesec dana, zaštita se napravi na to vrijeme pa si miran. Trebalo je redovito pratiti, kiše su isprale preparat pa nije izdržao mjesec dana i generacije su se preklapale pa je u međuvremenu trebalo reagirati zaštitom. Tko je tako napravio, sačuvao je masline, tko nije, imao je problema, navodi Družetić. Mnogo više pažnje ove godine trebalo je posvetiti i u konvencionalnim i u ekološkim maslinicima. Trebalo je maslinike mnogo više obilaziti i češće tretirati, dodaje.

Samo jedan manji napad svrdlaša

- Sredstva na tržištu postoje za bilo koji oblik zaštite, trebalo je reagirati na vrijeme. Za konvencionalni način rada kao zaštita preporučuje se Rogor, koji je još uvijek najbolji, a tko radi sa ekološkim morao je birati druge preparate kao što je, primjerice, Success Bait, dok se protiv moljca preporučuje Baturad, navodi Družetić.

Svrdlaša je bilo manje nego lani, bio je tek jedan manji napad. Budući da su se lani "opekli", maslinari su ove godine na vrijeme reagirali i redovito obrađivali maslinike zaštitnim sredstvima pa su ih uspjeli sačuvati od svrdlaša. "Ove godine svrdlaš nije imao šansu, no više problema je radila maslinova muha," kaže Družetić. Ove godine bilo je i moljca i sjenice, pipe, jer za sve štetnike su optimalne temperature od 15 do 25 stupnjeva Celzijusa i puno vlage, što je ove godine bilo stalno. Ako su pak ljeti velike vrućine i suhi zrak, navodi, ne treba ni ići u maslinik.

Ove godine poteškoća bi moglo biti s randmanom, ističe.

- Uljari će imati problem jer ako je maslinova muha, odnosno crv pojeo dio mesa ploda, pojeo je i dio ulja koje je unutra. Tko ima zdrave masline imat će početne randmane oko 10, što je relativno dobro, a oni drugi pet do šest posto ulja. Ulje se sad stvara, od kolovoza do studenog, dok je toplo, pa bi postoci bez obzira na kiše trebali ipak biti dobri. No, onaj tko ima masline zaražene muhom, imat će male postotke jer ona fizički pojede pola ploda, zaključio je. (Petra LUKEŽ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter