Pobjegni iz zaključane sobe u sat vremena

Na ulazu se namješta sat i igra može početi (M. ANGELINI)
Na ulazu se namješta sat i igra može početi (M. ANGELINI)

"Dobili smo prijeteću poruku 'Imam otrov kojim ću otrovati cijelu Istru'. U potpisu - Crna udovica"... Jedna soba, tisuću nepoznanica, originalne zagonetke, šifre, skriveni tragovi i tajanstvena iznenađenja, ali samo jedno rješenje i sat vremena za njegovo pronalaženje. Ukratko, ovako bi se mogla opisati timska igra "Real escape room", koju je od 17. srpnja moguće igrati i u Puli, točnije u Kandlerovoj ulici gdje je poseban prostor pripremio i opremio tim na čelu s Tomažom Globokarom iz Ljubljane i međunarodne tvrtke Escape Room Enigmarium.

Crna udovica - pauk ili žena

Prema uzoru na kultne računalne igrice – "escape the room", nastala je stvarna igra, u kojoj dva do pet igrača bude zaključano u sobi. U 60 minuta moraju otkriti i otključati skrivene predmete i tragove, dešifrirati kodove i šifre, riješiti zagonetke i petlje, logično razmišljati, surađivati, deaktivirati otrov i naći ključ izlaznih vrata  – prije nego se vrati Crna udovica!

Riječ je o top turističkoj atrakciji koja već postoji u nekim hrvatskim gradovima, a od kraja srpnja i u Puli, zahvaljujući firmi iz Ljubljane koja ima još četiri tematske sobe u Ljubljani te jednu u Trstu. I dok je u Trstu tema sobe "Luigijeva soba" (o jednom kuharu), a u Ljubljani "(M)Učilište", "Iglu'", "Profesorova tajna" i "(Od)Riješito", u Puli je četveročlani tim u sastavu Nataša Potočnik, Peter Arčun, Jana Šefić Globokar i Tomaž Globokar odlučio da to bude "Crna udovica".

- Ovdje u Puli odabrana je ta tema jer na ovom području žive ti pauci, iako je tijekom igre ovdje potrebno i shvatiti je li crna udovica pauk ili žena. On(a) poručuje da će otrovati cijelu Istru, a sudionici u sat vremena moraju pronaći pristup do staklenke s otrovom koja je zaštićena cijelim nizom zagonetki. Sve petlje, zagonetke i dramaturgiju izvorno smo osmislili sami. Pripremili smo razne, sasvim jedinstvene i sto posto originalne izazove koji nisu još nigdje drugdje viđeni! Razvili smo poseban sustav pomoći sa slikovnim naznakama, a izazove smo osmislili tako da svaki član ekipe dođe na svoje. Treba dekodirati šifre i zajedničkim snagama spasiti "zemlju mora, sunca, maslina i vina" od pogubnih posljedica, misteriozno nam prepričava njihovu zamisao Tomaž Globokar.

U igri sudjeluju od dva do pet igrača i cilj je da svi zajedno riješe zagonetke i izađu iz sobe u zadanih sat vremena. Dosad je ovu igru u Puli iskušalo 15-ak grupa, mahom domaćih igrača, ali i stranaca koji su, uočivši natpis na fasadi, odlučili igrom začiniti svoj ljetni odmor.

- Ovo je poput video igre pretočene u stvarnost gdje sve možete i fizički dotaknuti i opipati. Cilj je u sobi tražiti tagove koji pomažu da došetate do glavnog ključa koji će vam u konačnici pomoći da izađete iz sobe. Tu nije u pitanju niti neka viša matematika, niti posebna znanja, već čista logika, promatranje stvari i zaključivanje, kreativnost i snalažljivost. Naravno da je pritom timska suradnja jako važna, jer pojedinac ne može sve riješiti. Netko će naći dio odgonetke, drugi će naći drugi dio i onda moraju zajedno razmišljati kako to spojiti i doći korak bliže rješenju, priča nam jedan od četiri zaposlena gamemastera (moderatora igre) Patrik Žagar, kojem pomažu Leonarda Bambić, Adriana Macuka i Stela Hrkač.

Izlaz u slučaju hitnoće

Kretanje sudionika u prostoriji prati se i putem kamera koje pomažu gamemasteru da vidi jesu li sudionici u problemu, bilo u rješavanju zagonetka, bilo da sudionici zbog raznih razloga žele izaći i prekinuti igru.

- Imamo više načina na koji sudionici mogu izaći iz sobe, osim da riješe problem i izađu, što je i cilj. Međutim, dođe li do bilo kakvih problema, uvijek nas mogu pozvati, jer mi sve i čujemo, postoji i SOS ključ koji otvara glavna vrata tako da doista nema mjesta panici. Dosad nismo imali problema pa vjerujem da će tako i ostati, jer nije riječ o strašnoj igrici, već igri logike, kaže nam nadalje Žagar.

Pulsku enigmu najbrže su, u svega 38 minuta, riješili gamemasteeri iz Ljubljane koji su ovdje došli isprobati zagonetke. No, ne računajući profesionalce, na visokom drugom mjestu s vremenom od 40 minuta smjestila se ekipa iz Zagreba koja je brzo i uspješno riješila "pulski problem".

- Za sada nećemo u Puli mijenjati temu sve dok bude interesa. No, kada se tržište zasiti tada ćemo promijeniti temu i sve počinje ispočetka. Dakle, svim zainteresiranima mogu poručiti da ih čeka ultimativan 5D doživljaj, gdje će na kušnji biti sve vještine i osjetila, a osobito suradnja i timski duh. Naše sobe u Ljubljani i Trstu jedna su od najomiljenijih turističkih aktivnosti, a ova nezaboravna avantura i odlična zabava moguća je i u Puli, poručuje na kraju Tomaž Globokar. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter