Pobjednici učenici škole Veli Vrh i pulske Gimnazije

Dio kviza održao se u Povijesnom muzeju na Kaštelu (D. ŠTIFANIĆ)
Dio kviza održao se u Povijesnom muzeju na Kaštelu (D. ŠTIFANIĆ)

Pula i njena Osnovna škola Centar bile su u ponedjeljak domaćini još jednog Zavičajnog kviza pod nazivom "Krasna Zemljo - Meraviglioso Paese", a kojeg organizira Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka, uz potporu Istarske županije i u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom iz Pule.

Tema ovogodišnjeg, petog po redu zavičajnog kviza za osnovne i srednje škole, bila je 70. obljetnica završetka Drugog svjetskog rata, s posebnim osvrtom na prilike u Istri. Pobjednici u kategoriji osnovnih škola su učenici osnovne škole Veli Vrh Domagoj Perčinlić i Fran Slijepčević s mentorom Igorom Jovanovićem. Drugi su učenici osnovne škole Petra Studenca iz Kanfanara, Matija Jurman i Luka Paulinić s mentorom Markom Jelenićem, a treći učenici pulske škole Monte Zaro Lenard Vuković i Ema Novaković i njihova mentorica Valentina Miletović Anić.

Učenici škole domaćina zauzeli su četvrto mjesto. U kategoriji srednjih škola pobjedu su odnijeli učenici Gimnazije Pula - Eric Hadžić i Marco Fraccaro i mentor Željko Šek, drugo mjesto pripalo je Srednjoj školi Mate Balote iz Poreča odnosno Karlu Ivančiću i Anni Beg i mentorici Sanji Banko dok su se treće mjesto osvojili učenici Gimnazije i strukovne srednje škole Jurja Dobrile iz Pazina - Katarina Zornada, Dea Ivašić i njihov mentor Mladen Majušević.

Inače, u natjecanju su sudjelovali učenici osmih razreda osnovnih i četvrtih razreda srednjih škola s područja cijele Istarske županije, odnosno ukupno 12 osnovnih i devet srednjih škola. Ove godine nije bilo teorijskog dijela ispitivanja već su se učenici i učenice, radeći u pari, natjecali isključivo na terenu - u Titovom parku, kod Zlatnih vrata, ispred škole Centar, a velik dio pitanja rješavali su na izložbi "Sloboda narodu" u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Prije samoga natjecanja učenici su imali priliku poslušati dr. sc. Miroslava Bertošu koji im je održao zanimljivo predavanje na temu "Pula - grad esula i doseljenika - uspomene na kuće, ulice i ljude od 1947. do 1957.", a zatim i pogledati film Igora Gala "Pula, svibanj 1945.: osvojena i oslobođena". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter