Po želji supruga donirala domu 3.500 dolara

Supruga Ana, ravnateljica Belošević, sestra Eleonora i Zvonimir (D. MEMEDOVIĆ)
Supruga Ana, ravnateljica Belošević, sestra Eleonora i Zvonimir (D. MEMEDOVIĆ)

Ana Glušić, supruga pokojnog Marija Glušića koji je djetinjstvo proveo u pulskom Domu "Ruža Petrović", a umro nedavno u New Yorku, posjetila je jučer u pratnji sestre Eleonore Turčinović Dječji dom Pula i ravnateljici Davorki Belošević uručila donaciju od 3.500 dolara. Kako nam je ispričala, njezin je suprug 1955. godine, nakon pogibije oca i smrti majke, smješten u pulski dom i tu je boravio sve dok nije otišao u vojsku.

Sjećanje na Ružu Petrović

- Pokojna teta dovela je tada 11-godišnjeg Marija u dom i naravno da ju on nije htio pustiti. To je vidio Zvonko, dječak iz doma, koji ga je uzeo, zaigrao se s njim i tako je Mariju šok od odvajanja bio manji. Postali su najbolji prijatelji, kako u domu, tako i kasnije u životu, ispričala nam je Ana i prisjetila se da je domu  dugo vremena pomagao, danas također pokojni Dragan Smrzlić koji je u domu živio zajedno sa Zvonimirom i Marijom, a također je kasnije živio u New Yorku.

Te nam je priče potvrdio i sam Zvonimir Matošević - Zvonko koji je jučer došao u dom. Kako nam je rekao, u domu su uvijek bili zajedno, u školi skupa sjedili, a upravo ga je Mario podučio podvodnom ribolovu i ronjenju, čime se bavio cijeli život.

- Bio je jako mršav i zato smo mu dali nadimak Kost. Društven, pun duha, uvijek spreman za vragolije, prisjeća se Zvonko, uz riječi da im je djetinjstvo, mada su bili domska djeca, bilo lijepo i sretno.

I supruga Ana prisjeća se da je Mario rado pričao o domu te je uvijek hvalio tadašnju ravnateljicu Boženu Čalić, samu Ružu Petrović i ostalo osoblje, koje se brinulo o njima. Svake ih je godine, kada bi došao iz Amerike, u koju je otišao '67 iz logora u Italiji, dolazio posjetiti u dom ili, kako kaže njegova supruga, "uvijek se vraćao kući".

Istarski brak u New Yorku

Inače, Marijo je u New Yorku vodio uspješan i sretan život. Oženio se '69 godine s Anom, rodom iz Labina, koju je prvi puta vidio još u logoru, a zaljubili su se u Americi gdje je i ona otišla. U braku su dobili sina Josepha, koji je danas pilot, i dvoje unuka - Oliviju koja sada ima 12 i Evana koji ima devet godina. Najstarija Marijeva sestre, Anđela Rajković danas živi u Brgudu, Božena Brnjac u Labinu, a Eda Lenard živi u New Yorku.

 - Dugo smo se borili sa zloćudnom bolesti, a kada je preminuo moji su sin Joseph i nevjesta Stefania dali ideju da, umjesto da kupujemo cvijeće, novac doniramo domu. Na isto smo pozvali svu rodbinu i prijatelje i tako prikupili donaciju koju smo danas donijeli, zaključila je Ana te uputila zahvalu svima kojima koji su donirali novac, kako iz Amerike, tako iz Hrvatske.

Donacija za uređenje stambene jedinice

Kako doznajemo do ravnateljice Belošević, ovu će donaciju utrošiti za uređenje prostora kojeg je dom dobio u Laginjinoj ulici, a u kojem će se urediti stambena zajednica za korisnike. Adaptacija će početi u rujnu, a ako sve bude u redu prvi korisnici uselit će sredinom iduće godine. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter