Po kiši marširaju na Učku

Na dvodnevni pohod mladi su krenuli s igrališta ipred Srednje škole u Buzetu (G. Č. Š.)
Na dvodnevni pohod mladi su krenuli s igrališta ipred Srednje škole u Buzetu (G. Č. Š.)

U devetnaesto izdanje dvodnevnog eko-pohoda "Marš na Učku", u organizaciji Kluba mladih BUM Buzet, uključilo se tridesetak sudionika koje ni kiša nije spriječila da nastave omiljenu proljetnu tradiciju. Mladima Buzeta pridružili su se i gosti iz Pazina, Kanfanara, Rijeke, pa čak i Zagreba.

- Zbog loših vremenskih prilika, sudionika marša manje je od očekivanja, ali već smo jednom odgodili pohod i više ga nismo željeli odgađati. Ovog puta nema odustajanja. Želimo nastaviti tradiciju i potaknuti mlade da se više kreću po prirodi, a manje po kafićima, rekao nam je Marin Bratetić iz Kluba mladih BUM.

Marš na Učku ima i obilježje eko-pohoda s obzirom na to da je cilj pješačenja ujedno dokumentirati i prijaviti divlje deponije no očito su na toj ruti mještani ekološki osviješteni jer svake je godine, kaže Bratetić, sve manje takvih deponija.

Prema ustaljenoj praksi pohod je u subotu ujutro startao na betonskom igralištu u Buzetu, a oko 35 kilometara duga staza preko Svetog Martina, Brgada, Nugle, Roča, Kompanja, Semići vodi do Spomen doma Brgudac, gdje je bilo predviđeno noćenje. Plan je na Učku doći u nedjelju oko 14 sati.

- Drago mi je da se i danas, neovisno o vremenskim prilikama i možda drugačijim uvjetima i mogućnostima zabave mladih kojih ima sve više u odnosu na neka prošla vremena, ta tradicija nastavlja i da se buzetski Klub mladih odlučio okupiti i članove i goste iz drugih gradova, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić na ispraćaju sudionika marša. Buzetski gradonačelnik i sam je kao član Kluba mladih, od 1998. do 2003. godine, bio aktivni sudionik eko-pohoda i pješačio na Učku, a naredne dvije, tri godine sudjelovao je u organizaciji. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter