Po izvatke iz zemljišnih knjiga u bivšu vojarnu Istarskih brigada

Rekonstruirana zgrada bivše vojarne Istarskih brigada svečano je otvorena krajem kolovoza (Dejan ŠTIFANIĆ)
Rekonstruirana zgrada bivše vojarne Istarskih brigada svečano je otvorena krajem kolovoza (Dejan ŠTIFANIĆ)

Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Puli od ponedjeljka, 3. listopada, započinje s radom i primanjem stranaka na novoj adresi, u rekonstruiranoj zgradi bivše vojarne Istarskih brigada, odnosno bivšeg vojnog dispanzera u Rovinjskoj ulici 2a, u koju prelazi iz dosadašnjih prostorija u Kranjčevićevoj 8.

Građanima će pristup novoj lokaciji biti omogućen s obje strane. Zgrada smještena između Društvenog centra Rojc i Arsenalske ulice, odnosno bulevara, obnovljena je i opremljena i za potrebe Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva koji još trebaju kompletirati preseljenje. Svečano otvorenje, kako smo izvještavali, održano je krajem kolovoza, kad je vrpcu prerezao tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje. 

Rekonstrukcija nekadašnjeg vojnog objekta ostvarena je u sklopu Projekta potpore pravosudnom sektoru (JSSP), za koji je Republika Hrvatska sa Svjetskom bankom potpisala ugovor o zajmu vrijedan 17 milijuna eura. Ukupna kapitalna investicija iznosila je 28,5 milijuna kuna od kojih su 1,48 milijuna sredstva bila iz proračuna Ministarstva pravosuđa. Cilj spomenutog projekta bio je poboljšati učinkovitost hrvatskog pravosudnog sustava putem smanjivanja zaostataka i povećanja koeficijenata učinkovitosti sudova i državnog odvjetništva, skraćivanja prosječnog vremena za rješavanje predmeta u pilot sudovima te poboljšanje ocjene korisnika usluga pravosudnog sustava o djelovanju pravosuđa i time jačanje povjerenja u pravosudni sustav.

Pulski dio projekta za bivšu vojarnu Istarskih brigada započeo je u travnju 2011. Obnova je prema prvotnom planu trebala biti gotova u manje od godinu dana i koštati 15,5 milijuna kuna, ali je rok dovršetka nekoliko puta odgađan. Radovi obavljeni u bivšoj vojarni ukupne neto površine od 2.094 četvorna metra uključivali su kompletnu sanaciju konstrukcije, nove instalacije vodovoda i kanalizacije, nove elektroinstalacije, instalacije grijanja, hlađenja, pripreme tople potrošne vode, ventilacije, instalacije plina i vatrodojave, novu stolariju i bravariju, uređenje pročelja i okoliša. Prostori su, na koncu, u potpunosti namješteni i opremljeni, a s preseljenjem Zemljišnoknjižnog odjela započet će i njihovo korištenje te otvaranje za građane. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter