Plovanija: Puštena u rad punionica za električna vozila

Urban Cerar i Domagoj Puzak
Urban Cerar i Domagoj Puzak

Hrvatska elektroprivreda u ponedjeljak je kod hotela Mulino nedaleko granice na Plovaniji pustila u redovni pogon ELEN punionicu za električna vozila. Bujsku ELEN punionicu u rad su pustili Urban Cerar direktor hotela Mulino i Domagoj Puzak član tima za e-mobilnost HEP grupe.

Punionica u Bujama postavljena je temeljem "Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila" gdje je hotel Mulino dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroistra Pula Pogon Buje, koja je u punionicu investirala 70.000 kuna.

Na ELEN punionici u Bujama je moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu.

Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica. HEP je do sada diljem Hrvatske postavio 27 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter