Plinara kažnjena zbog neispitanih instalacija

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Grupa građana, gradski vijećnik Mauricio Licul, predsjednik Mjesnog odbora Nova Veruda Vlado Šegon, predstavnik stanara zgrade Veruda 17 Vladimir Filipović, te Igor Tomišić kao ovlašteni Voditelj ispitivanja plinskih instalacija u jednoj od najvećih ispitivačkih tvrtki u Hrvatskoj, a inače u prošlosti direktor Plinare, podnijela je u svibnju ove godine, kako nas izvještava Tomišić, Upravi za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova prijavu protiv protuzakonitih postupanja Plinare.

Nadzor prema prijavi, kazna zbog zaostataka?

Prijava se sastoji od dva dijela, u prvom grupa građana navodi da Plinara ne obavlja propisana ispitivanja plinskih instalacija, te bez tih ispitivanja usmeno proglašava postojeće plinske instalacije neispravnim, odnosno da ne izrađuje, niti dostavlja, potrošačima izvještaje o obavljenim ispitivanjima plinskih instalacija, što je sve u suprotnosti sa Zakonom o zapaljivim tekućinama i plinovima, te vlastitim pravilnikom Plinare. U drugom dijelu prijave navodi se da takvo postupanje Plinare dovodi u zabludu postojeće potrošače gradskog plina te ih se tako navodi da na svoju imovinsku štetu trebaju izraditi nove plinske instalacije što prema kaznenom zakonu predstavlja kazneno djelo prijevare.

Na prijavu je MUP odgovorio prošli tjedan, te izvijestio podnositelje da je nakon obavljenog izvanrednog inspekcijskog nadzora utvrđeno da Plinara nije obavljala potrebna ispitivanja plinskih instalacija, te je podnesena prekršajna prijava protiv pravne i odgovorne osobe u Plinari. MUP navodi da Plinara na takvo rješenje nije koristila pravo žalbe, što drugim riječima predstavlja priznanje krivnje.

- Istina je, imamo još tisuću priključaka domaćinstava za ispitati jer smo u zaostatku i zbog toga smo kažnjeni. Od 11 tisuća priključaka koliko smo imali na početku plinofikacije ostao nam je taj dio koji ćemo odraditi u narednim mjesecima. U sklopu ovakvog rješenja su i neispitane instalacije nekih zgrada koje još nisu spremne za plinofikaciju. Na takvo rješenje nismo se htjeli žaliti kad je činjenica da je tih tisuću priključaka, odnosno instalacija, neispitano. Mogli smo samo tim ljudima isključiti gradski plin prije nego smo doveli prirodni plin do njihovih domaćinstava, ali smo iskapčanje prolongirali dok ih ne plinoficiramo, kaže direktor Plinare Dean Kocijančić.

Plinara kažnjena sa 6.600, direktor s 2.000 kuna

Kocijančić ističe da je Plinara kažnjena s 6.600 kuna, a on kao direktor s dvije tisuće kuna, što je protuvrijednost tri metra novog plinovoda. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter