Plinara kažnjena jer nema vatrogasce

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je u rujnu Plinara kažnjena jer nije obavljala potrebna ispitivanja plinskih instalacija te je policija podnijela prekršajnu prijava protiv pravne i odgovorne osobe u Plinari u iznosu od ukupno 8,6 tisuća kuna (Plinara je kažnjena s 6.600, a direktor s 2.000 kuna) na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Pule obznanjeno je da je Plinara u međuvremenu dobila još jednu kaznu. I ovaj put policija je kaznila Plinaru s 40.000 kuna, a direktora s 2.000 kuna, jer godinama nema zaposlenog ni jednog vatrogasca, iako je bih ih po zakonu trebala imati i to tri u smjeni, odnosno ukupno 12.

Zbrinuto 11 radnika

Na upit gradskog vijeća Mauricija Licula, tu je vijest potvrdio direktor Plinare Dean Kocijančić te pojasnio i dio o otkazivanju ugovora o radu djelatnicima Plinare. Ustvrdio je tako da je Plinara unatrag dvije godine imala 60 zaposlenih, lani 56, a kraj ove godine dočekuje sa 45 zaposlenih.

- Plinofikacija je pri kraju i mi moramo racionalizirati poslovanje smanjenjem broja ljudi, jer ćemo imati manje troškove održavanja nove mreže, a odjel proizvodnje gradskog plina i održavanja od 1. svibnja više neće niti postojati, rekao je direktor Kocijančić i potvrdio da je u ovoj godini zbrinuto 11 ljudi ili zato što im je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme ili zato što su im ukinuta radna mjesta pa su dobili poslovno uvjetovan otkaz s otpremninama.

Govoreći pak o dobivenoj kazni rekao je da se ona odnosi na 2011./12. godinu jer nemaju 12 vatrogasaca zaposlenih koji bi radili u tri smjene.

Potrebe do svibnja

- INA ima jednog vatrogasaca, a mi niti jednog. Svojevremeno smo čak i proveli natječaj tražeći profesionalne vatrogasce, ali nam se nitko nije javio. Tako da je odluka bila platiti kaznu od 40 tisuća plus dvije tisuće kuna ili imati 12 vatrogasaca kojima bi za plaću godišnje trebalo 1,2 milijuna kuna, ustvrdio je Kocijančić i rezimirao da su u konačnici odlučili platiti kaznu jer će im vatrogasci trebati samo do svibnja kada gase gradsku proizvodnju. Da su ih ipak zaposlili, ustvrdio je na kraju cijena plina bi bila 10 do 15 lipa viša.

- Mi smo napravili sve što smo trebali, čak i četiri procjene ugroženosti od požara, ali ih MUP nije prihvatio. Procjena se radi za lokaciju. INA ima sedam spremnika s ukupno 450 tona ukapljenog naftnog plina, a kapacitet Plinare je danas 10 tisuća kubika gradskog plina i zbog toga smo se s njima sporili oko broja vatrogasaca.  Eto, zato je odluka u konačnici bila da platimo kaznu, zaključio je Kocijančić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter