Plaža u Pješčanoj od nedjelje zatvorena za kupanje


Plaža u Pješčanoj Uvali od nedjelje je zatvorena za kupanje jer su rezultati bakteriološke analize mora u uzorku uzetom u subotu pokazali da vrijednosti kolonija crijevnih enterokoka i E. coli premašuju standarde za zadovoljavajuću kakvoću. Drugi uzorak, kako doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvno Istarske županije, uzet je u nedjelju i već je bio zadovoljavajući, odnosno pokazao je da vrijednosti ne premašuju standarde kakvoće.

Iako se crvena zastava i danas vijorila na plaži u Pješčanoj Uvali, more je odsad pogodno za kupanje i ne prijeti opasnost od zaraze. Rezultat je to pretposljednjeg uzorkovanja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije s plaže u Pješčanoj u koju se tijekom subotnjeg jakog pljuska izlila oborinska i fekalna kanalizacija.

- Treba imati na umu da analiza traje 48 sati. Rezultati posljednjeg uzorak koji je uzet u ponedjeljak, bit će poznati sutra, izvijestili su iz danas Zavoda. Napomenuli su da su o rezultatima koji ukazuju da je more pogodno za kupanje, izvijestili sve nadležne službe. 

Proteklih nekoliko dana plaža je bila  ograđena trakama stoga je pristup bio doslovce onemogućen pa nije bilo ni onih nadobudnih kojima crvena zastava ne znači preveliku brigu.

- Ljudi poštuju naša upozorenja i zabranu ali su razočarani. Ipak se radi o najljepšoj plaži u Pješčanoj uvali, i mnogi su došli baš zbog toga. Posebno negoduju turisti, i to oni s malom djecom jer okolne plaže nisu pogodne. Stijene su i nemaju dobar ulaz u more pa izbjegavaju odlazak na takva mjesta, veli nam jedan od spasioca.

Živi svjedok izlijeva velike količine otpadnih voda iz obližnjih šahtova, bila je djelatnica obližnjeg kafića koja nam je rekla da je prizor bio više nego užasan. - Srećom, pljusak je bio jak i nije bilo nikoga na plaži ni u šetnji pa gotovo nitko nije vidio izlijevanje velike količine fekalija na čitavu plažu. Zaista je bilo ružno za vidjeti, ali i osjetiti taj smrad i nadam se da će se taj problem uskoro riješiti, kazala nam je djelatnica, napominjući da se turisti itekako žale što ne mogu na plažu.

U večernjim satima u utorak, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je pak objavio da je more u Pješčanoj uvali sad pogodno i čisto za kupanje. (NAPISALA Nera SOFTIĆ, Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE, 20. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter