Platforma "Labin" uskoro napušta Uljanik

Platforma "Labin" uskoro napušta Uljanik
Platforma "Labin" uskoro napušta Uljanik

Unazad dva mjeseca vizura Pule je doživjela svojevrsnu metamorfozu nakon što je u luku dotegljena Inina platforma "Labin" za bušenje podmorja. To uistinu impresivno plutajuće zdanje privezano je na operativnoj obali brodogradilišta Uljanik koje obavlja remont i nadogradnju platforme za naredno razdoblje koje će provesti na moru u bušenju plinskih polja sjevernog Jadrana.

Platforma Labin sagrađena je u pulskom Uljaniku davne 1985. godine, a sama gradnja i projektiranje je započelo dvije godine ranije. Nakon puna tri desetljeća "Labin" se vratio u Pulu na "šminkanje", remont i nadogradnju određenih dijelova ne bi li vlasnik Inina sestrinska tvrtka Crosco dobila uporabnu dozvolu za rad za naredno razdoblje. Kroz rad platforme i Crosco kompaniju vodio nas je član uprave za operativne poslove Crosca Željko Jurić.

- Svaka platforma je registrirana u međunarodnom registru brodova ABS koji provodi petogodišnje nadzore svih platformi pa i našu. Nakon što se pregleda funkcionalnost svih sklopova platforma nastavlja s radom. Naš pregled je 2014. godine, no odlučili smo iskoristiti ovo stajanje da odradimo neke druge servise koji nas očekuju iduće godine ne bi li skratili razdoblje čekanja.

Obavili smo servise na 28 sklopova po određenim dijelovima opreme za što smo angažirali vlastite servisne službe, a za brodograđevne zahvate smo koristili radnike škvera, koji su odradili zavarivanje, zamjenu visokotlačnih cijevi i slično.

Koncem prošlog tjedna smo imali tehnički pregled i u "goste" su nam došli predstavnici pet ministarstva. Plan završetka radova je predviđen za danas, a dobivanje svih potrebnih dozvola i odobrenja 28. lipnja, nakon čega bi napustili Pulu. Nastavili bi bušiti podmorje za inozemnog naručitelja, uvijek na području sjevernog Jadrana gdje smo i u zadnjih 15 godina, kaže Jurić.

Platforma Labin radila je na Mediteranu u moru Egipta, Libije i Tunisa. (C. B. GALIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST U PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter