Platforma "Labin" na remontu u Uljaniku

(M. MIJOSEK)
(M. MIJOSEK)

Danas je u pulsko brodogradilište Uljanik dotegljena samopodizna platforma (jack up platform) "Labin" na kojoj će se do konca lipnja obavljati remontni radovi. Platforma je u vlasništvu tvrtke Sea Horse Shipping Inc. s Maršalskih otoka, a prije početka remonta bila je pozicionirana u Jadranskom moru, otprilike na pola puta između Pule i Ravenne u Italiji.

Riječ je o fiksnom plutajućem objektu dimenzija 70 x 80 metara na kojem je smještena posada od 50 osoba. Noge platforme, koje će tijekom sljedeća dva mjeseca dominirati pogledom na Uljanik, visoke su 136 metara.

Inače trup platforme "Labin" izgrađen je u Uljaniku 1983. godine, a cjelokupni objekt izgrađen je za hrvatsku naftnu kompaniju INA-u u suradnji s Remontnim brodogradilištem Viktor Lenac iz Rijeke. Valja istaknuti da je "Labin" prva domaća platforma za istraživanje i eksploataciju plina u podmorju koju su zajednički gradili hrvatski brodograditelji Pule, Rijeke i Splita udruženi u Jadranbrod.

Uljanik Brodogradilištu realizacija ovog remonta predstavlja ulaz u tržišnu nišu tzv. off shore objekata, čime Uljanik potvrđuje tehnološku spremnost gradnje najsloženijih pomorskih objekata, što već duže vrijeme predstavlja poslovnu orijentaciju pulskog škvera. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter