Pj. uvala: Sretno kupanje do novog proloma oblaka

Plaža u Pješčanoj uvali (D. MEMEDOVIĆ)
Plaža u Pješčanoj uvali (D. MEMEDOVIĆ)

Drugo ponovljeno uzorkovanje vode s plaže u Pješčanoj Uvali dalo je dobre rezultate bez tragova onečišćenja, saznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo iz Pule, pa je Inspekcija zaštite okoliša dozvolila otvaranje plaže za kupanje. Crvene zastavice sa znakovima zabrane kupanja skinute su jučer oko deset sati, a plaža se odmah ispunila brojnim domaćim i stranim kupačima.

Do zabrane kupanja došlo je zbog onečišćenja mora fekalnim vodama uslijed strahovitog pljuska u subotu. Bakteriološka analiza tog dana pokazala je da je broj izraslih kolonija crijevnih enterokoka i E. Coli bila u razredu nezadovoljavajuće kvalitete, a već sutradan rezultati su pokazali poboljšanje.

Ping-pong nadležnostima

Do onečišćenja mora i plaže u Pješčanoj Uvali dolazi za obilnih kiša jer kanalizacijski vod, na koji su ilegalno spojene i oborinske odvodnje pojedinih kućanstava, ne može progutati silnu količinu vode. To sve rezultira prelijevanjem onečišćenih voda kroz šaht neposredno uz plažu. Ovo, dakle, nije prvi put da je plaža zatvorena zbog izlijevanja fekalnih voda - i lani se dogodilo ista situacija koncem kolovoza i početkom rujna. Rješenje je, objašnjavali su i tada i sada iz Općine Medulin, u izgradnji havarijskog ispusta koji bi u uvjetima preopterećenja otpadne vode ispustio stotinama metara dalje od obale.

Stoga nas iz Općine Medulin za rješenje ovog problema upućuju na pulsku Herculaneu, odnosno novosnovanu tvrtku zaduženu za odvodnju - Pragrande, koja upravlja i tim sustavom u Pješčanoj Uvali, mada je riječ o teritoriju općine Medulin.

No, iz Pragrandea sasvim drugačija tvrdnja.

- Herculanea, odnosno danas Pragrande d.o.o, već desetak godina upozorava nadležne u Općini Medulin na potrebu odspajanja ilegalno spojenih kuća na fekalni sustav kao i na potrebu izgradnje havarijskog ispusta kojega je Općina bila dužna izgraditi. Nakon desetak dopisa i upozorenja, do danas se ništa nije poduzelo. Crpna stanica Pješčana Uvala i sustav odvodnje nalaze se na području općine Medulin, a sukladno Zakonu o financiranju vodno komunalnih građevina ona ga je dužna financirati iz proračuna ili iz naknade za razvoj. Nakon izgradnje crpne stanice općina je bila dužna izgraditi havarijski ispust i nakon nekoliko prijedloga i upozorenja da se izdvoje sredstva i krene u gradnju, do danas pomaka nema, stoji u pismenom odgovoru Uprave tvrtke Pragrande.

Naselje s "maćehom i očuhom"

Navode da su lani dopisom Općini Medulin nakon izlijevanja kanalizacija, predlagali da se pokrene utvrđivanje stanja na terenu i utvrde kuće i objekti koji su ilegalno spojeni što je sukladno odluci o priključenju općine Medulin, ali se ni po tom pitanju ništa nije učinilo. No, medulinski donačelnik Demarin smatra da to nije moguće rješenje problema: "Koliko starih kuća odspojimo, toliko će se novih ilegalno spojiti na fekalnu odvodnju". Tvrdi i da je situacija s kanalizacijom u tom naselju izuzetno kompleksna, jer ona spada u pulski sustav, kojim upravlja Herculanea, dok ostatak općine pripada medulinskom sustavu kojim upravlja njihovo komunalno poduzeće Albanež.

- Ispada da je Pješčana Uvala naselje s maćehom i očuhom - mi nemamo ingerencije, a Herculanei (Pragrandu, op. n.) ono nije prioritet, kaže Demarin i navodi da bi se za rješavanje problema u Pješčanoj Uvali trebala financirati iz naknade za razvoj, koju kroz potrošnje vode plaćaju korisnici.

- Naknada komunalnim poduzećima predstavlja direktni godišnji priljev preko kojeg se komunalno poduzeće može zadužiti i osigurati sredstva. Općinsko vijeće može donijeti odluku o uvođenju naknade za razvoj, ali s tim novcima ne može raspolagati Općina, nego nadležno komunalno poduzeće. U kratkom bi se mi roku dogovorili kada bi nam Herculanea potpisala da će ta sredstva biti utrošena u Pješčanoj Uvali. Najlakše je reći dajte milijun, dva za havarijski ispust, ali da je tako riješili bi kanalizaciju u cijeloj općini, rekao je Demarin. Na pitanje koliko je potrebno vremena za izgradnju havarijskog ispusta, odgovara nam da, ukoliko bi Herculanea ili Pragrande imali građevinsku dozvolu, sam bi zahvat trajao godinu, možda godinu i pol dana. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter