Peštamo po istemu, samo pusta gambjivamo!

Najveći Pust u Istri i mačkare iz sela Ruhci (D. ŠIŠOVIĆ)
Najveći Pust u Istri i mačkare iz sela Ruhci (D. ŠIŠOVIĆ)

Mačkare iz sela Ruhci opet imaju najvećeg Pusta na Pazinštini, a možda i u cijeloj Istri! Visok je šest metara, a dodana je dva metra visoko njegovo postolje, pa će opet kroz cijelo pusno vrijeme privlačiti pažnju svih koji će prolaziti cestom Pazin-Poreč, ne samo veličinom, već i za maškare neuobičajenim obličjem. Naime, kako nas je izvijestio jedan od meštara mačkara iz Ruhci, Renato Cvitan, ovaj cijelu tonu težak Pust na čijem je sastavljanju cijelo selo radilo sedam dana, nosi ime Dida Mraz, a tako i izgleda, veselo mašući i smiješeći se pod crvenom kapicom i bujnom bijelom bradom.

Na dva traktora

Dida Mraz, pust mačkara iz Ruhci, svečano je, u nazočnosti svih mještana i brojnih gostiju iz šire okolice, podignut u nedjelju, a bila je to vrlo zahtjevna logistička operacija. S mjesnog igrališta, gdje je montiran, Pust je do poljane uz cestu dovezen s dva traktora, od kojih je jedan morao voziti natraške. Na licu mjesta je pomoću dizalice osovljen u uspravni stav, i četiri-pet kršnih momaka bilo je potrebno da bi se ova grdosija uglavila u pripremljeno ležište, a zatim je žicama privezan na nekoliko strana kako ga vjetar ne bi previše ljuljao.

Uobičajeni inauguracijski govor neposredno nakon podizanja Pusta održao je još jedan od meštara ovdašnjih mačkara, Darko Rusac. Za lik ovogodišnjeg pusta Dida Mraz je odabran zato jer "zrači dobroton, teplinon i pozitivon, a to će se sve doživljavat tote u Ruhci u narednih misec dan". Zašto Doda Mraz u Ruhcima? Zato jer je "pasa vidit da li su sva prava dica dobila darove i da li su svi drugi ča meritaju na niki način nagrađeni tih pasanih fešt".

Govor, naravno, nije mogao proći ni bez političke "šćike", pa je tako meštar Rusac poantirao: "Čuda vas nas prati već čuda lit, pa ste veja upazili da smo mi jušto kako naša država - peštamo po istemu, samo Pusta gambjivamo. Kemu je lipo - je lipo, a ki je šoto, tako mu je vajka".

Koga spaliti?

Kako je Dida Mraz sasvim drugi karakterni značaj Pusta nego inače, ovaj upravo postavljen - neće biti spaljen - ali mačkare neće biti zakinute jer je u pripremi jedno iznenađenje, najavio je Darko Rusac.

Nakon uspješnog podizanja Pusta uslijedila je zabava, ali prije se trebalo okrijepiti čobancem kojeg su pripremili glavni kuhar Mladen Šuran te njegovi pomoćnici Ana Šuran i Joakim Cvitan. Naredni tjedni u Ruhcima bit će posvećeni pripremi i izradi kostima za završnicu karnevalskih svečanosti, koja je za ovdašnje mačkare neobično dinamična i bogata. Na svoj prvi pohod mačkare iz Ruhci krenut će u subotu, 14. veljače, već sutradan na drugi, te na Pusni utorak na treći, koji će završiti povratkom u selo i tradicionalnim spaljivanjem Pusta. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter