Peroj: U ljeto s čistom plažom, šetnicom i lučicom

Oborinska odvodnja gradi se punom parom
Oborinska odvodnja gradi se punom parom

Radovi u Peroju uoči predstojeće turističke sezone u punom su jeku, a privedeno je kraju ušminkavanje lučice Portić te se gradi oborinska odvodnja i rekonstruira vodovodna mreža u centru mjesta.

Jedini investitor projekta izgradnje sustava oborinske odvodnje u staroj jezgri Peroja je Grad Vodnjan, a nova infrastruktura postavlja se u duljini od 208 metara. Investicija iznosi nešto više od 197 tisuća kuna, izvođač je tvrtka Progressum constructum, a radovi će biti završeni do sredine svibnja. U dijelu u kojem se gradi ovaj sustav, u suradnji s pulskim Vodovodom, polažu se i nove vodovodne cijevi.

Cilj realizacije ovog projekta, ističu u Gradu Vodnjanu, je sakupljanje oborinskih voda u starom dijelu naselja kroz sustav oborinske odvodnje te zamjena starih, dotrajalih vodovodnih cijevi zbog kvalitetnije distribucije vode kućanstvima.

Također, nakon što je nedavno u Portiću nasuto kamenje na plažu u sklopu gradskog programa redovitog održavanja plaža, u tijeku je obnova mola te uređenje objekta Sportsko-ribolovnog društva Portić. Osvježenjem tog dijela Peroja, gdje se nalaze lučica i plaža koja je ljeti jedno od omiljenih kupališta Perojaca i njihovih gostiju, te uz češće čišćenje i održavanje koje su najavili iz Grada Vodnjana bit će riješeni problemi sa zagađenjem o kojima smo pisali lani.

Naime, tamošnji kupači žalili su se na naslage smeća koje je donosilo more i na neuređen okoliš na plaži, no sad je ona dobila novi izgled s pristupačnijim ulazom u more.

- Ako svi radovi budu završeni do sezone, lučica će s novim molom i uređenom plažom bolje izgledati, komentiraju Perojci koje smo zatekli u obližnjem ugostiteljskom objektu.

Uređenje šetnice pak, navode u Gradu, obuhvaća spajanje plaže Bođinka s plažom Martulina u duljini od 800 metara. Ukupna investicija iznosi 179 tisuća kuna. Izvođač radova je tvrtka Kalavojna, a rok završetka radova je kraj svibnja. Projekt obuhvaća čišćenje i iskop kanala staze te ugradnju vodovodne cijevi, kabela javne rasvjete te rubnjaka, navode u Gradu.

Perojske investicije obuhvaćene su ovogodišnjim programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za koji je Grad Vodnjan u proračunu ukupno predvidio 16,28 milijuna kuna, a potrebna sredstva, ovisno o ulaganju, planiraju prikupiti od komunalnog doprinosa, prihoda od prodaje nekretnina, kapitalne pomoći od inozemnih vlada, spomeničke rente, kredita IPARD-a, novca iz fonda IPA te sredstava Ministarstva kulture.

Također, podsjećamo, najveći iznos u ovom programu, četiri milijuna kuna iz kredita IPARD-a, bit će utrošen na uređenje nerazvrstanih cesta na potezu od Stancije Barbo do industrijske zone u Galižani te Gajana - Tršićani i Batvači - Peroj, koje počinje uskoro. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter