Percan: Predsjednik MO-a bi trebao staviti mandat na raspolaganje

Željko Popović i Marino Percan (M. MIJOŠEK)
Željko Popović i Marino Percan (M. MIJOŠEK)

Oporbeni vijećnici Mjesnog odbora Kaštanjer, SDP-ovac Marino Percan i nezavisni Željko Popović, na današnjoj su konferenciji za novinare kritizirali netransparentnost rada MO-a, nov režim prometovanja u tom dijelu grada i postavljanje bazne stanice blizu OŠ Kaštanjer. Upozorili su da je Grad Pula jedan od suvlasnika zgrade na kojoj je postavljena bazna stanica i zaključili da postavljanje takvog objekta ne spada u poslove redovite, već izvanredne uprave, za koje je potrebna suglasnost svih suvlasnika.

Podrazumijeva se, stoga, tumači Percan, da je i Grad dao suglasnost. Oporbenjaci smatraju da je antena postavljena protupravno i da bi se Grad, kao suvlasnik, trebao aktivnije uključiti u inicijativu za njeno premještanje na lokaciju koja, prema odluci Istarske županije i pulskom PPU-u treba biti na "sigurnosnoj preventivnoj udaljenosti" od 400 metara od škola, vrtića, bolnica i sličnih objekata.

Prema Percanovim riječima, "financijska sredstva koja MO dobiva iz gradskog proračuna, trošena su na netransparentan i vrlo sumnjiv način" te je pozvao gradonačelnika, gradske službe, državno odvjetništvo i druge nadležne institucije da to provjere i adekvatno reagiraju. Vijećnici su zbog tih događaja i neuvažavanja prijedloga MO-a za novo prometno rješenje, od predsjednika MO-a Valtera Bilića (IDS) zatražili da stavi mandat na raspolaganje.

- Iznos od 6.193 kune nenamjenski je utrošen u jednom restoranu, bez odluke Vijeća MO-a. Osim toga, prilikom organiziranja fešte našeg MO-a, kupljeni su čevapčići za 3.820 i drugi artikli za 8.770 kuna, što ne bi bilo sporno da su besplatno podijeljeni građanima. Međutim, ono što je kupljeno, prodavano je po višim cijenama, bez izdavanja računa, čime je ostvarena zarada o kojoj nije podneseno nikakvo izvješće, pa ne znamo ni o kolikom se iznosu radi, gdje i prema kakvim kriterijima je završio, ni tko je o svemu tome odlučivao. MO nije donio odluku o raspoređivanju tih sredstava, a u financijskom izvješću za 2016. nisu prikazana, objasnio je Percan.

Popović je govorio o neadekvatnosti novog režima prometovanja koji je, mimo prijedloga MO-a, uveo Grad Pula.

- Svi su naši prijedlozi bili usmjereni ka rješavanju problema parkiranja ovdašnjih stanovnika koji su sad nezadovoljni. Novom regulacijom je zadržan dvosmjerni promet u Ulici Rimske centurijacije, pa se tamošnji stanari snalaze kako znaju. Zadržana je i jednosmjernost dijela Bastianove ulice i dvosmjernost dijela Kvarnerske, sa zabranom parkiranja, pa je u tom dijelu izgubljeno petnaestak parkirnih mjesta, kazao je Popović, konstatirajući da odluke koje je izglasao MO nisu utjecale na prometno rješenje Grada Pule za Kaštanjer. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter