Pčelari oprez! Medvjedi sve gladniji!


Bez zaštitne odjeće nemoguće im je prići. Razdražene, pčele se roje iznad uništenih košnica. U pčelinjaku Emila Cerovca u Krkužu nedaleko od Roča, na samom rubu planinskog masiva Ćićarije, jučer je u medvjeđem pohodu stradalo 25 košnica no pribroji li se tome osam oštećenih prije dvadeset dana, medvjedi su u Krkužu ukupno uništili 33 od 45 košnica.

Prema načinu na koji su košnice razbacane, pretpostavka je da je ovog puta pčelinjak pohodila ili medvjedica s mladima koja je nedavno zapažena na Cunju ili pak više medvjeda.

- Matice iz uništenih košnica odletjele su ili stradale i pčele se međusobno napadaju pa je prema prvim procjenama zapravo uništeno 80 posto pčelinjaka vrijednog oko 58 tisuća kuna, kaže predsjednik Udruge pčelara Buzet Edo Krbavčić.

U srpnju i kolovozu na sjeveru Istre učestale su dojave o susretu s medvjedima koji su se zbog suše spustili s Ćićarije u potrazi za hranom i vodom. Predsjednik Lovačkog društva Roč Aldo Zornada kaže da je ovakvo ponašanje medvjeda očito posljedica poremećaja u prirodi uslijed ekstremnih vremenskih prilika.

- Iako graničimo sa Ćićarijom gdje se ova divljač brloži, ne pamtimo da je medvjed ikada kao ove godine, radio štete u ročkom lovištu, kaže Zornada.

Za razliku od Lovačkog društva Ćićarija koje medvjeda ima u lovno gospodarskoj osnovi, ročko ga nema i ne može nadoknaditi štetu. No zato ročki lovci skupljaju dokumentaciju i prosljeđuju ju u županijski Lovački savez koji će na nivou Hrvatskog lovačkog saveza poduzeti određene mjere. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter