Pazinskom cukerančiću zaštita kakvu imaju zagorski štrukli

Roberta Krivičić, Renato Krulčić, Davorka Šajina i Alison Merlić (A. DAGOSTIN)
Roberta Krivičić, Renato Krulčić, Davorka Šajina i Alison Merlić (A. DAGOSTIN)

Između nekoliko mogućih načina zaštite odlučeno je da će se pazinski cukerančić zaštititi pri Ministarstvu kulture kao umijeće pripreme tradicijskog jela u kategoriji nematerijalnog kulturnog dobra, jednako kao što su već zaštićeni zagorski štrukli, poljički soparnik ili torta Makarana.

Ideju je pokrenula članica Lokalne akcijske grupe "Središnja Istra" Davorka Šajina, a realizirat će se u suradnji s lokalnim slastičarima - Antica kolačima i Reginexom, Gradom Pazinom, Udruženjem obrtnika Pazina, Etnografskim muzejem Istre i Davorom Šišovićem. Početna istraživanja u sklopu inicijative pokazala su da postoje određene razlike u recepturi i načinu njihove izrade diljem Istre, pa se tako u središnjoj Istri po svojim osobinama izdvajaju oni koji opravdavaju naziv pazinski.

- Pazinski je cukerančić poseban po tome što se za njegovu izradu tradicionalno koristi amonijak, a ne prašak za pecivo ili soda bikarbona. Pečene se umače u istarsku malvaziju te po njima sipa krupni šećer. Prepoznatljivi su i po svom razgranatom obliku, kazala je Šajina. Već je na Danima Velog Jože u Motovuna predstavljen "divovski cukerančić", a ove subote, 1. kolovoza, predstavit će se na pazinskoj manifestaciji Rim. Od 19 do 21 sat na štandu na Trgu slobode moći će se kušati ova pazinska slastica, kazala je tajnica Udruženja obrtnika Pazina Alison Merlić. (A.

DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter