Pazinski purani bit će na božićnoj trpezi

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Pazinski purani naći će se na domaćem tržištu uoči božićnih blagdana, saznajemo iz tvrtke Valipile (Sesvetski Kraljevac) koja je zakupila posrnulu pazinsku tvrtku Puris u stečaju.

Nova proizvodnja poznatog mesnog brenda pokrenuta je u farmama smještenim u Škropetima prema modernoj tehnologiji koju ova tvrtka koristi više od deset godina.

Četiri milijuna kuna ulaganja

Ovoga tjedna proizvodnja pilića pokrenuta je u farmama Šurani II., a već se odvija u onima lociranim u Žminju, Ruhcima te kod privatnika u kooperacijskoj farmi u Galižani i Hekima. Iz Valipilea vele da su pokrenuta velika ulaganja u proizvodni proces Purisa za koje kažu da iznose više od četiri milijuna kuna. Linija za filetiranje s raznim modulima vrijedna je 2,2 milijun kuna, linija pakiranja 800 tisuća, zakašnjeli redovni servisi 500 tisuća kuna, dok su za pokretanje primarne proizvodnje utrošili 800 tisuća kuna. Do konca godine planiraju uložiti još oko 1,7 milijun kuna upravo u primarnu proizvodnju odnosno njeno pokretanje.

- Vjerujemo u Purisovu tradiciju, brend, recepturu i ljude koji su u najvećoj mjeri kvalitetni stručnjaci u proizvodnji hrane. Međutim, tvrtka je godinama bila zapuštena, vlasnici su se mijenjali, tehnologije zastarijevale, nije se puno pažnje polagalo na kvalitetno upravljanje resursima. Sad smo mi tu, uvjeren sam da brzo mijenjamo stvari i već u ovoj prvoj godini ćemo imati solidne rezultate, ali troškove još moramo dovesti u red. Primjerice, plaćamo nerazumno visoku cijenu vode u Pazinu, kaže izvršni direktor u tvrtki Valipile Andrej Alilović nadovezujući se na inicijativu supetarskog općinskog vijeća koje je od Istarskog vodovoda zatražilo smanjenje cijene industrijske vode za lokalnu prehrambenu industriju.

Preuzeli 110 zaposlenika

Alilović navodi kako su iz Purisa dosad preuzeli 110 zaposlenika, ali nadalje tvrdi da im je cilj dodatno zapošljavanje u skladu s povećanjem proizvodnje.

- Valipile vidi velike mogućnosti razvoja dvaju brendova – Valipile za piletinu i Puris za puretinu – na domaćem tržištu, ali i u inozemstvu, nastavlja Alilović koji očekuje da će u narednom sedmogodišnjem razdoblju proizvodnja mesa peradi u Hrvatskoj narasti između 20 i 30 posto. U tvrtki stoga dovršavaju nove recepture za pileće prerađevine pod brendom Valipile – pileća posebna, pileći parizer i hrenovke – koje bi na police trebale stići u studenom, a probni uzorci mesa će se kroz desetak dana izvesti poslovnim partnerima u Austriji i Sloveniji. Tvrtka također dovršava projekt maloprodajnog lanca trgovina u kojima će prodavati piletinu Valilipe i puretinu Puris: svježe meso, mesne prerađevine te gotova jela. Prvi dućani otvorit će do konca studenog u Zagrebu, Sisku i Karlovcu, a kratkoročni im je cilj otvoriti 15 dućana, tvrde iz ambiciozne tvrtke.

Tvrtka Valipile, treća je po veličini u peradarskoj industriji, s tržišnim udjelom od 11 posto, a iduće ljeto namjerava otkupiti Puris. Vjeruju da poslovnim potezima pokazuju ozbiljnost u ovom projektu, a o tome će dogodine odlučivati razlučni vjerovnik Purisa u stečaju Hypo Alpe-Adria banka Klagenfurt. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter