Pazinski proračun ostvario suficit od pola milijuna kuna

Pročelnica za financije Maja Stranić Grah obrazlaže prijedlog proračuna (M. RIMANIĆ)
Pročelnica za financije Maja Stranić Grah obrazlaže prijedlog proračuna (M. RIMANIĆ)

Pazinski vijećnici prihvatili su proračun za 2017. godinu u kojem su prihodi i primici planirani u iznosu od 106,26 milijuna kuna, a izdaci u iznosu od 105,13 milijuna kuna. Primici su u odnosu na godinu na izmaku povećani za 45,74 posto, od toga od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna očekuje se 43,24 milijuna kuna. Usvojeni proračun identičan je prvom prijedlogu, na koji u međuvremenu nije pristigao nijedan amandman, niti je išta izmijenjeno nakon javnog predstavljanja proračuna građanima, pojasnila je obrazlažući proračun Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Grada Pazina.

Ima optimizma

U raspravi o proračunu Stjepan Gabrić (HDZ) rekao je kako se neke investicije već godinama pojavljuju u proračunu, a nikako da se krene, pri tomu je kao primjer izdvojio dom umirovljenika. Iako smatra kako je proračun nerealan, jer želje su jedno, a mogućnosti drugo, dodao je kako će njihovi vijećnici ipak podržati proračun, jer ako se ne bi planiralo ne bi se ništa moglo niti izvršiti. Nezavisni Valter Milohanić nije imao većih primjedbi na proračun, naglasivši kako je svima potrebna pozitivna atmosfera zato je podržao proračun, ali ipak smatra kako bi dobro bilo da se neke projekte građana ipak financijski potpomogne. Boris Demark (SDP) slaže se s Gabrićem i Milohanićem, smatra kako je proračun predizborni, ali i da sadrži niz projekata koje nitko nebi smio "stopirti". Drži da je skrb za starije sugrađane prioritet i veli kako u četiri godine se nije uspio smanjiti postojeći dug.

"Optimizma nam ne manjka", odgovorio je gradonačelnik Krulčić. Što se projekata tiče, dodao je kako i idejna rješenja koštaju, a bez njih se ne može pristupiti projektima. Smatra kako Istra, što Gabrić spočitava, dobro surađuje sa saborskim zastupnicima, tako je Tulio Demetlika na poticaj županijskog odjela predložio amandman vrijedan 15 milijuna kuna, za dogradnju Istarskih domova zdravlja s 10 ležajeva, ali nažalost to nije prihvaćeno. Krulčić je pozitivnim ocijenio susret s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je podržao predstavljene razvojne projekte, posebno Inspirit fantasy park na nekadašnjem vojnom poligonu Lindar. "Što se tiče manjka u proračunu on je za 2006. godinu iznosio 5,3 milijuna kuna, 2008. godine 6,3 milijuna kuna, 2009. godine 10,2 milijuna kuna, a 2012. godine iznosio je sedam milijuna. U četiri godine dug je smanjen za dva milijuna kuna, a do 2020. cijeli će se dug anulirati", rekao je Krulčić.

Treći rebalans

Dodajući kako se za pokrivanje obaveza nije zaduživalo, već se vraćalo iz vlastitih sredstava, pa zato neki projekti nisu izvedeni jer se nije željelo proizvoditi negativne financijske rezultate. Krulčić vjeruje kako će Vlada lokalnoj samoupravi dati alate za razvoj, a to su raspisivanje natječaja, koji će omogućiti realizaciju planiranih projekta. Pročelnik ureda Grada Zoran Sloković, rekao je, kako u odnosu na druge gradove, koji imaju daleko veće proračune, Pazin organizira i podržava brojne razne programe. Međutim, ne može se javnim novcem financirati privatne projekte i programe, jer će se postaviti pitanje kome će se i po kojim kriterijima takvi projekti financirati. Prije nego su prihvatili proračun za 2017. godinu pazinski su vijećnici prihvatili teći rebalans proračuna za tekući godinu koji je ostvario suficit od 520,77 tisuća kuna. Na ostvareni višak utjecali su prihodi iz županijskog proračuna za Inspirit fantasy park, donacije za izradu prostornih planova, a višak su kao vlastite prihode ostvarili i proračunski korisnici.

Ukrašavanje naselja

U raspravi oko programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u idućoj godini nezavisni Renato Kalac poveo je raspravu oko planiranih iznosa za prigodno ukrašavanje naselja i troškova pražnjenja koševa za smeće. On drži da se ukrašavanje ne može plaćati iz komunalne naknade, te kako je dinamika pražnjenja koševa za smeće nerealna, jer se očito ne prazne u neradne dane. Elvis Kliman, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti odgovorio je kako su neki troškovi, koji  spadaju u komunalne aktivnosti, planirani paušalno, ali se naplaćuju prema ostvarenju. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter