Pazinski pogon Elektroistre prešao na mrežu od 20 kilovolta

HEP-ov pogon u Kufcima kod Poreča (Milivoj MIJOŠEK)
HEP-ov pogon u Kufcima kod Poreča (Milivoj MIJOŠEK)

Hrvatska elektroprivreda - Operator distribucijskog sustava (HEP-ODS) u sigurniju opskrbu električnom energijom na hrvatskom Jadranu uložio je više od 500 milijuna kuna. Ta će investicija omogućiti znatno sigurniju opskrbu potrošača na Jadranu čiji broj već godinama ljeti neprestano raste, napominju iz HEP-a.

Godišnje ulaganje od 20 milijuna

Elektroistra Pula ove je godine završila glavni investicijski projekt "Pazin", vrijedan gotovo 35 milijuna kuna, kojim je cijeli pazinski pogon prešao na mrežu od 20 kilovolta. Godišnje se, pak, ulaže približno 20 milijuna kuna na zamjenu dotrajale opreme u svrhu ostvarenja veće sigurnosti napajanja i smanjenja gubitaka. Tome treba dodati i ulaganje od 20 milijuna kuna u opremanje, uređenje i sanaciju obračunskih mjernih mjesta te zamjenu dotrajalih kabela. Ovom je investicijom uspješno okončan prijelaz čitavog pazinskog pogona s pogonskog napona od 10 na 20 kV.

- Prijelaz mreže s 10 kV na 20 kV strateški je projekt HEP-ODS-a koji omogućuje dvostruko povećanje propusnosti mreže te četverostruko smanjenje pada napona i gubitaka u mreži. Porast opterećenja električne mreže na području pazinskog pogona koji je u razdoblju od 1990. godine do danas ostvaren zahvaljujući intenzivnom turističkom i ukupnom gospodarskom rastu te porastu broja stanovnika, potpuno opravdava provedeni projekt prijelaza na naponsku razinu od 20 kV. Riječ je o iznimno složenom projektu koji obuhvaća 254 trafostanice, 272 kilometra nadzemnih vodova i 36 kilometara podzemnih (kabelskih) vodova. Ukupno je na više od 300 kilometara mreže izmijenjena naponska razina s 10 ili 35 na 20 kV. Ukupna vrijednost investicije iznosi približno 35 milijuna kuna, rekli su nam u HEP-u.

Izgrađene tri trafostanice kod Pazina

Za potrebe prelaska mreže s 10 na 20 kilovolta od kraja ožujka do srpnja ove godine rekonstruirane su tri trafostanice u Pazinu te po jedna u Karojbi i Vranji. Pri rekonstrukciji se vodilo računa da ne bude ugrožena sigurna opskrba kupaca električnom energijom na području pogona u Pazinu. Stoga su se u više navrata radovi izvodili noću jer su određeni zahvati uvjetovali prekide opskrbe električnom energijom za veći broj kupaca. Nakon prelaska mreže na 20 kV te ukidanjem naponske razine od 35 kV i uvođenjem direktne transformacije 110/20 kV, u pogonu u Pazinu je dugoročno i kvalitetno riješena opskrba električnom energijom, što je u skladu s HEP-ovom strategijom uvođenja direktne transformacije 110/20 kV, a što se na području Elektroistre provodi još od 1975. godine.

Prelaskom mreže na napon od 20 kilovolta ukinute su transformacije 35/10 kV u svim napojnim trafostanicama na području pazinskog pogona i ostvarene veze na naponu 20 kV sa susjednim pogonima u Buzetu, Labinu, Poreču, Rovinju i Puli, čime je povećana sigurnost opskrbe u redovnim i izvanrednim pogonskim prilikama.

Osim pazinskog, u Istri su na 20 kilovolta u potpunosti prešli pogoni u Buzetu i Poreču, djelomično i pulski, rovinjski i labinski. Do konca 2017. na istu voltažu prelazi i rovinjski pogon. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter