Pazin želi koristiti obnovljivih izvora energije

Veliko zanimanje mališana za električne tricikle (M. RIMANIĆ)
Veliko zanimanje mališana za električne tricikle (M. RIMANIĆ)

U pazinskom Spomen domu jučer su otvoreni 2. Energetski dani grada Pazina, posvećeni energetskoj učinkovitosti i posredno zaštiti okoline. U izložbenom djelu Energetskih dana posjetitelji mogu razgledati, ali i upoznati se s raznim materijalima i proizvodima čijim korištenjem ili ugradnjom doprinose energetskoj učinkovitosti svojih zgrada. Dakle, mogu doznati na koji način mogu bolje zagrijavati prostore u kojima žive i borave, uz manju potrošnju energije, manja troškove za energente, a da u konačnici posredno doprinose smanjenju emisije CO2 u atmosferu.

IR paneli smanjuju troškove grijanja

Prema predstavljenim proizvodima to se može postići na mnogo načina od oblaganja fasada učinkovitim izolacijskim materijalima i premazima, do višeslojnih prozora i vrata, pa do učinkovitih sustava grijanja kao što su IR paneli koji se montiraju na strop, a troškove grijanja smanjuju od 65 posto. Predstavljeni su razni građevinski i izolacijski materijali, solarni stup za naplatu parkiranja i solarno stablo za punjenje mobitela i prijenosnih računa. Veliku pozornost, pogotovo mladih, privukli su tricikli na električni, odnosno baterijski, pogon.

- Očuvanja okoliša, energetska zaštita i korištenje obnovljivih izvora energije visoko su na listi prioriteta Grada Pazin, a time pokazujemo da djelujemo i da misli globalno", rekao je gostima i izlagačima pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Dodajući kako u tom kontekstu Pazin provodi razne aktivnosti koje pokazuju da mijenjajući sebe mijenjamo okolinu, a mijenjajući okolinu mijenjamo cjelo okruženje u kojem živimo. Uz to Grada, kaže Krulčić, aktivno je uključen u organizaciju Energetskih dana kako bi zbližio građane, posjetitelje i izlagače na međusobno upoznavanje i suradnju na energetski održivoj gradnji. "Stoga je važno da široj javnosti predstavimo nove tehnologije i mogućnosti financiranja energetske obnove", rekao je Krulčić. Podsjetio je kako je svaki projekt energetske obnove na području Pazina potpomognut od Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, ali i od Grada koji osigurava da svi imaju barem istre uvijete energetske obnove.

Istra želi biti zelena regija

To se pokazalo pri energetskoj obnovi dva nebodera u kojima su stanari unatoč različitim uvjetima sufinanciranja Ministarstva graditeljstva na kraju, zahvaljujući potpori Grada u konačnici imali site uvijete.

- Ovaj slučaj pokazuje da želimo postići jednakost prema svima bez obzira radi li se o energetskoj obnovi obiteljskih kuća, višestamebnih zgrada, zgrade javne uprave i objekata druge namjene, rekao je Krulčić napomenuvši kaki je u protekle četiri godine na području grada Pazina u energetsku obnovu uložno oko 20 milijuna kuna.

Otvarajući 2. Energetske dane grada Pazina istarski župan Valter Flego reko je kako usklađenost aktivnosti građana, jedinica lokalne samouprave, regionalne uprave i ministarstva s agencijama koje djeluju na zaštiti okoliša preduvjet za učinkovitih rješenja. Samo se na taj način mogu iznaći rješenja i ostvariti kvalitetni rezultati.

- Naše je strateško opredjeljenje da Istra bude zelena regija. Zelena regija predstavlja niz operativnih zadataka u čije je rješavanje uključeno mnogo čimbenika u sustavu zaštitu okoliša, rekao je Flego dodajući kako županija potiče ovakva događanja na kojima se sastaju, razgovaraju i sklapaju suradnju mnogi koji se bave energetskom učinkovitošću i zaštitom prirode. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter