Pazin: Već jedno dijete ozlijeđeno od petarde

Povjerenstvo za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih (A. DAGOSTIN)
Povjerenstvo za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih (A. DAGOSTIN)

"Svjedoci smo da su ove godine djeca u gradu Pazinu vrlo rano započela s korištenjem petardi te da je već jedno dijete doživjelo povredu, rekla je Ivanka Jop, predsjednica pazinskog Povjerenstva za prevenciju poremećaja u ponašanju mladih i djece, na nedavno održanoj sjednici pozvavši roditelje, djecu i mlade na mirno i dostojanstveno ponašanje tijekom blagdana i suzdržavanje od korištenja pirotehničkih i eksplozivnih sredstava.

Član povjerenstva Renato Kalac predložio je da se edukacija djece o opasnostima rukovanja pirotehničkim sredstvima ubuduće usmjeri na roditelje koji imaju najveću zaštitnu ulogu i odgovornost u zaštiti djece i mladih.

Društvo Naša djeca najavilo je izradu letaka s upozorenjima od opasnosti korištenja pirotehničkih sredstava. Osim navedenog aspekta Povjerenstvo je zaključilo da nije uočen porast društveno neprihvatljivog ponašanja djece i mladih na području grada.

Pohvaljene su aktivnosti DND-a kojeg vodi Tamara Damijanić, a posebice organiziranje produženog boravka za veći broj učenika pazinske osnovne škole u prostorijama udruge u čemu im pomažu volonteri-srednjoškolci iz Pazinskog kolegija-klasične gimnazije, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, pa čak i viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora.

Baby fitness novi je program za roditelje i djecu do prve godine života kojeg u prostorijama pazinskog Dječjeg vrtića "Olga Ban" provode djelatnice Obiteljskog centra Istarske županije, a sastoji se od razvojne gimnastike, masaže te stručnih predavanja i savjetovanja. Obilježena je deseta godišnjica rada pazinskog Savjetovališta za brak i obitelj kroz koji je prošlo 685 klijenata, većina u individualnom programu, 42 u paru, osam kroz grupe maloljetnika, a sedam kroz grupu potpore.

Dodatnim je preventivnim programima bilo obuhvaćeno 110 roditelja i 108 adolescenata, što znači da je u djelatnost Savjetovališta bilo uključeno ukupno 893 korisnika od čega 53 posto s područja Grada Pazina, a ostali iz Žminja, Kanfanara, Kaštelira, Vozilića, Kršana, Pićna, ali i Buzeta, Poreča, Umaga i  Novigrada.

Povjerenstvo je naglasilo važnost postojanja centra budući da u središnjoj Istri ne postoje druge mogućnosti stručne pomoći i podrške, a predložena je izrada web stranica savjetovališta. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter