Pazin traži brdsko-planinski status

Sa sjednice Gradskog vijeća Pazina (A. DAGOSTIN)
Sa sjednice Gradskog vijeća Pazina (A. DAGOSTIN)

Vijećnica Vesna Ivančić (IDS) na sinoćnjoj je sjednici Gradskog vijeća Pazina zatražila od gradonačelnika Renata Krulčića da se zbog loše gospodarske i demografske situacije uputi zahtjev da se Pazinu, kao "stupu središnje Istre", dodijeli brdsko-planinski status.

- Grad je lani zatražio od Ministarstva regionalnog razvoja da mu se, s obzirom na geografske karakteristike i gospodarsko stanje, prizna takav status, kazao je Krulčić i dodao da je problem uvjet da takav status ne može ostvariti jedinica lokalne samouprave koja ima gustoću naseljenosti veću od 40 stanovnika po četvornom kilometru (Pazin ima 64/km², op. n.).

Status brdsko-planinskog područja na području Istarske županije imaju Grad Buzet i općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav i Motovun. "No, radi se novi indeks uvjeta, a i očekujemo termin za razgovor s ministrom regionalnog razvoja Brankom Grčićem", zaključio je Krulčić.

- Prethodna godina bila je najteža za ovaj grad u bližoj povijesti, a izvješće o reviziji pokazuje da smo lanjskog svibnja postali nelikvidni, rekao je Valter Milohanić, nositelj nezavisne liste.

Manjak u gradskom proračunu iznosi punih sedam milijuna kuna, kazao je voditelj službe za unutarnju reviziju Roberto Ladavac, koji trenutno zamjenjuje pročelnicu za gospodarstvo. U odnosu na 2011., lani je ostvareno 8,4 milijuna kuna prihoda manje, kazao je Ladavac, i to zbog manjka prihoda od imovine, kapitalnih pomoći iz proračuna, komunalnog doprinosa, prihoda od prodaje neproizvedene imovine te manje decentraliziranih sredstava za osnovnu školu i vatrogasce.

Manjku u proračunu pokušat će se doskočiti prodajom atraktivnog građevinskog zemljišta površine 1,5 hektara na području zvanom Lešće između Novog naselja i benzinske postaje Petrol (k.č. 1924/1 i 1925/1), za koji početna cijena iznosi 6,13 milijuna kuna.

Renato Kalac (nositelj nezavisne liste) zatražio je da se više pažnje i novca posveti održavanju i asfaltiranju lokalnih cesta i poticajima gospodarstvu i spomenuo da je lani asfaltiran tek dio ceste kod Zabrežani. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter