Pazin: Program pčelarstva položilo 40 polaznika

(A.DAGOSTIN)
(A.DAGOSTIN)

Čak 40 novih polaznika pčelarske škole na svečanosti održanoj u dvorani "Istra" pazinskog Spomen doma u petak dobilo je potvrdu o uspješnom završetku tromjesečnog stručnog programa pčelarstva.

Radi se već o šestoj generaciji pčelarske škole koju organizira pazinska udruga pčelara "Lipa", ovoga je puta promovirano čak 11 pčelarki, kao i veći broj vrlo mladih pčelara s područja čitave Istre. Tečaj se provodi po istovjetnom studentskom programu stručnog kolegija pčelarstva Zavoda za pčelarstvo pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a vodio ga je zagrebački sveučilišni profesor iz područja pčelarstva Nikola Kezić sa suradnicima. Potrajao je tijekom ožujka, travnja i polovice svibnja da bi se okončao ispitom znanja kojeg su polaznici trebali položiti.

Nakon dodjele priznanja, sada službeno novopečenim, pčelarima uslijedilo je stručno predavanje "Moj način proizvodnje matica" koje je izložio pčelar praktičar i poznati proizvođač matica Ivan Pavlović iz Siska koji godišnje proizvode čak 2.500 matica. O važnosti ove teme dovoljno govori da u Istri zasad ne postoji nijedan takav proizvođač, a neka su istraživanja pokazala da je istovjetno ili blisko zemljopisno podrijetlo matica vrlo važno za samu kvalitetu meda.

- Nadamo se da ćemo kroz ove pčelarske škole nekog od sve brojnijih mladih pčelara potaknuti da krene u tu zahtjevnu vrstu proizvodnje u kojoj je zarada dosta primamljiva, kaže predsjednik udruge "Lipa" Ranko Anđelini. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter