Pazin: Predsjednica odlikovala Ljubu Drndića

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i književnica Daša Drndić, kći odlikovanog Ljube Drndića (M. MIJOŠEK)
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i književnica Daša Drndić, kći odlikovanog Ljube Drndića (M. MIJOŠEK)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović predala je u sjedištu Županijske skupštine u Pazinu Daši Drndić, odlikovanje Red Stjepana Radića, kojim je posmrtno odlikovala njena oca Ljubu Drndića, istaknutog istarskog antifašista i komunista, jednog od tvoraca Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom i proglasa "Istarski narode" iz 1943 i jednog od pokretača i prvih urednika Glasa Istre.

Predsjednica ga je odlikovala u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda. Ljubo Drndić jedan od utemeljitelja Komunističke partije Hrvatske u Istri i pokretača otpora talijanskoj okupaciji Istre umro je 2013. umro u Zagrebu u 94. godini života.

Predsjednica Grabar Kitarović u prigodnom je govoru istakla kako je 20. stoljeće za čovječanstvo bilo razdoblje brzog napretka i razvoja, ali i razdoblje u kojem je svijet, a posebno Europa bio suočen s razornim djelovanjem raznih totalitarnih ideologija i režima.

"Stoga Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarizama nije tek protokolaran dan već snažan poziv našim savjestima da se u otvorenosti i istini suočimo s posljedicama što su ih fašizam, nacizam i komunizam donijeli našem kontinentu", rekla je Predsjednica, dodajući kako su Hrvatska i hrvatski narod, nažalost, bili izloženi njihovom razornom djelovanju s brojnim tragičnim posljedicama koje i danas osjećamo. Stoga je ovo dan kada na poseban način možemo zahvaliti ljudima koji su se posebno istakli u otporu totalitarizmima, dajući osobit doprinos ostvarenju nacionalnih prava Hrvatskog naroda i svih naših građana. Priznanje tim ljudima je poziv i primjer kako nikada ne smijemo odustati od obrane i promicanja demokracije i ljudskih prava, slobode i dostojanstva svih naših građana. Istra i drugi dijelovi jadranske Hrvatske prvi su osjetili teške posljedice totalitarizma jer su već nakon Prvog svjetskoga rata, plativši cijenu nagodbenjaštva europskih sila, bili suočeni s talijanskom agresijom i okupacijom, koja je uskoro poprimila karakter fašističke diktature. Istarski Hrvati, mnogi Talijani i pripadnici drugih manjina na razne su načine pružali otpor tom teroru, da bi on početkom Drugog svjetskoga rata na našim prostorima prerastao u narodnu oružanu borbu.

"U toj borbi sudjelovali su svi domoljubi, bez obzira na političko opredjeljenje ili nacionalnu pripadnost. Taj svenarodni domoljubni karakter istarskog otpora fašizmu posebno je izražen u 'Pazinskim odlukama' iz rujna 1943. U njihovu donošenju osobito je važnu ulogu imao partizanski borac Ljubo Drndić. Njegov proglas 'Istarski narode' bio je 'magna charta' autentičnog domoljublja istarskoga čovjeka i njegova hrvatska domovnica, te je takva od izvanredne i trajne povijesne važnosti za Istru, hrvatski narod i Hrvatsku u cjelini", rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Zahvalivši na odlikovanju Daša Drndić darovala je predsjednici knjigu Ljube Drndića "Oružje i sloboda Istre". Svečanom uručenju odlikovanja prisustvovali su između ostalih predsjedničin savjetnik Mate Granić, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i istarski župan Velter Flego. Upućujući pozdrave uzvanicima Flego je pozdravio odluku da se Ljubi Drndiću dodijeli ovo veliko priznanje kao dokaz da je Predsjednica zagovornica antifašističkog puta. Ovo odlikovanje, nastavio je, vidimo kao dokaz da antifašizam, koji je ugrađen u temelje Europe u Istri živimo svaki dan. Zahvalio je Predsjednici i na riječima koje je prije nekoliko dana uputila iz Barbana kojima je snažno poduprla decentralizaciju, odnosno spuštanje ovlasti i odgovornosti na razinu općina gradova i regija. "Ovaj čin dokazuje kako ne zaboravljamo naše velikane i istaknute antifašiste", poručio je Flego.

Ovo je civilizirana, ali zakašnjela gesta

"Mislim da je to korektno i posebno, drago mi je zbog oca. Međutim, mnoge stvari ne izgledaju onakve kakve jesu, već svaka priča ima neki svoj podtekst. Drago mi je da je predsjednica došla u Pazin gdje je moj otac rođen, gdje je bio potpisnik 'Pazinskih odluka'. Tu je on djelovao i ratovao, sa svojom biciklom obilazeći sela i gradiće. Mislim da je to, a ne Zagreb, mjesto gdje se to trebalo dogodi. Malo se zakasnilo iako je to jedna lijepa i civilizirana, ali čini mi se u ovom trenutku ipak predizborna gesta. Ne znam koliko će se ta pomirba ostvariti bez jedne sadržajne i ozbiljne rasprave o onomu što se događalo nakon Drugog svjetskog rata. To traži jednu civiliziranu raspravu koja bi konačno dovela do istinske katarze. Jer ovako će uvijek u kriznim situacijama izbijati priča o partizanima i ustašama, domoljubima i nedomoljubima. Treba imati na umu da smo u 21. stoljeću i da neke stvari treba razriješiti i uključiti se u suvremeni svijet", rekla je nakon svega za "Glas Istre" Daša Drndić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter