Pazin: Kućanstvima po tri raznobojne kante za otpad

Renato Cvitan, Renato Krulčić i Dragan Šipraka
Renato Cvitan, Renato Krulčić i Dragan Šipraka

Prvi trodijelni set kanti za razvrstavanje otpada u kućanstvu uručili su jučer u Ruhcima pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i direktor Usluge Dragan Šipraka mještaninu Renatu Cvitanu.

Time je započeo tromjesečni pilot-projekt odvojenog prikupljanja otpada u Pazinu koji će u prvoj fazi obuhvatiti 20 kućanstava u ovom selu nadomak Tinjana te 65 kućanstava na Starom Pazinu (ulice Stari Pazin, Nikole Žica, Stjepana Konzula Istrijana i Staropazinski put).

Ta će kućanstva u idućih tjedan dana dobiti žutu kantu zapremine 40 litara za plastičnu i metalnu ambalažu, istu takvu zelenu za staklenu ambalažu te plavu za papir i karton. U tim će se ulicama postaviti kontejneri (1.100 litara) istih boja odnosno tzv. zeleni otoci u koje bi se trebao prazniti razvrstani sadržaj.

Pilot-projekt je financirala Usluga, a koštao je 56 tisuća kuna. Cjeloviti projekt za čitavo područje Pazina kandidiran je na Fond za zaštitu okoliša koji bi trebao financirati 40 posto investicije, dok bi Grad trebao 60 posto.

- Usluga će nakon punjenja zelenih otoka razvrstani otpad odvoziti posebno manjim kamionom tzv. multikarom te ga dopremati u novoizrađene bokseve u Usluzi. Kada se sakupi dovoljna količina, otpad će se odvoziti kod ovlaštenog oporabitelja, kazao je direktor Usluge Dragan Šipraka.

- U proteklih smo nekoliko tjedana vagali komunalni otpad iz naselja Ruhci i Stari Pazin da bismo znali kolika je količina stvarana bez razvrstavanja, a vaganje ćemo ponoviti da bismo vidjeli koliko se projektom smanjila količina otpada. Prema podacima o zastupljenosti vrsta otpada očekujemo smanjenje od oko 10 do 20 posto, dodaje Šipraka. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter