Pazin: Kiša ubrzala urušavanje kuće na Buraju

Ruševna kuća u Ulici Julesa Vernea (M. RIMANIĆ)
Ruševna kuća u Ulici Julesa Vernea (M. RIMANIĆ)

Kiša koja je padala proteklih dana samo je ubrzala rušenje dijelova dotrajale zgrade u Ulici Julesa Vernea, na Buraju u starom dijelu Pazina. Nepovoljne vremenske prilike, kiša i vjetar oštetile su dio krovišta pa su radnici pazinske Usluge ubrzo nakon nevremena uklonili crjepove s kolnika i dijela krovišta okrenutog prema ulici. Na sreću, u trenutku padanja crjepova na ulici nije bilo automobila niti prolaznika.

Ova je kuća u vlasništvu Grada Pazina, kaže Daniel Maurović, pročelnik za komunalne djelatnosti, i dodaje da je prije više godina dodijeljena pazinskim speleolozima, koji su, kada su je dobili, u njoj planirali urediti svoje prostorije. Međutim, kako od tada nisu ništa učinili vezano uz sanaciju zgrade, razumljivo je da se dotrajali objekt počeo urušavati.

Nakon uklanjanja dijela crjepova s krova, koji su predstavljali opasnost zbog mogućnosti daljnjeg urušavanja, Grad će, kaže Maurović, angažirati statičara koji će procijeniti stanje zgrade. Stoga se još ne može reći treba li ovu zgradu srušiti ili će se na neki način moći obnoviti.

- Ugovor o najmu te zgrade istekao je početkom ove godine, kaže Mladen Jekić, tajnik Speleološkog društva Istra iz Pazina. Speleolozi su namjeravali urediti prizemlje, no kad su je dobili nije bila ucrtana pa je, kaže Jekić, Grad najprije trebao riješiti taj problem. Kada je i to riješeno Speleološko društvo angažiralo je projektanta koji je trebao izraditi projekt, a potom i pokrenuti postupak izdavanja građevinske dozvole.

Budući da se kuća nalazi u zaštićenoj staroj gradskoj jezgri treba dobiti i razne suglasnosti, a bez projekta je to nemoguće, kaže Jekić. Dodaje kako se u međuvremenu zahuktala legalizacija, pa je projektant kojeg su angažirali speleolozi prionuo drugim poslovima.

- Sada je stanje takvo da je ugovor o najmu istekao, a da nismo uspjeli napraviti projekt niti ishoditi građevinsku dozvolu, kaže Jekić. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter