Paz: Obješen pust Nedan Antošević

Vješanje pusta na jarbol, kiši usprkos (D. ŠIŠOVIĆ)
Vješanje pusta na jarbol, kiši usprkos (D. ŠIŠOVIĆ)

Prvim masovnim okupljanjem, još ipak u "civilu", bez maski i kostima, ali s Pustom kojeg treba optužiti i objesiti da čeka presudu, maškare općine Cerovlje odnosno "Cerovljanske mačkare" okupile su se u Pazu obilježavajući početak bogatih i brojnih pusnih svečanosti koje će potrajati sve do 5. ožujka. Nakon zagrijavanja uz svirku dvadesetak svirača iz cijele općine, odnosno "združenih mužikanti Cerovljanskih mačkari", uslijedila je ceremonija predaje općinskih ključeva.

Cerovljanski načelnik Emil Daus uručio je veliki drveni ključ "kapetu od mačkari" Liviju Kancijaniću, poprativši to porukom: "Predajem vam ključeve općine u trenutku kad nemamo ni kune duga i nijedne afere. Ako u narednih misec dan ne natučete barem miljon duga i dve-tri seksualne afere, kako da niste nič učinili".

Ni kapo Kancijanić nije ostao dužan, obećavši da će tijekom pusnih svečanosti sve mačkare Cerovljanštine nagovarati da se upišu u SDP - što je, naravno, skraćenica od "svaki dan pijani", a zatim je prešao na optužnicu za pusta, koji je ove godine dobio prigodno asocijativno ime "Nedan Antošević".

Slamnatom optuženiku na teret se stavlja sve što je u minulih dana tištilo ljude u bližoj i daljoj okolici, od političke i gospodarske situacije preko referenduma i njegovih rezultata, pa do ljubavnih jada i nevjera.

Kako je vani pljuštala kiša, nakon primopredaje ključeva i čitanja optužnice, samo zaduženi egzekutori izašli su na mokro (dok su ih ostali promatrali i navijali ispod nadstrešnice pred zgradom obnovljene škole u Pazu). Pust je konopcem zavezanim oko vrata podignut na vrh visokog jarbola, i tu će ostati kroz sve vrijeme pusnih svečanosti, do trenutka izvršenja presude.

Nakon zajedničkog podizanja pusta, sljedećeg dana je na istom mjestu u Pazu održana i prva u nizu maškaranih plesnih zabava, a za njom slijede maskenbali 25. siječnja u Dragućskoj Vali, 1. veljače u Cerovlju, 8, veljače u Pagubicama, 15. veljače u Gologorici i 22. veljače u Gologoričkom Dolu. Dječji karneval u Cerovlju planiran je za 1. ožujka; 2. ožujka u Cerovlju će se održati velika karnevalska parada na kojoj će sudjelovati organizirane maškarane grupe iz Lupoglava, Pagubica, Gradinja i Paza, Pazinskih Novaki, Gologorice, Cerovlja, Boruta, Gologoričkog Dola i Dragućske Vale, a 4. ožujka u Cerovlju slijedi još jedan veliki maskenbal u šatoru. Naposljetku, 5. ožujka sve će se Cerovljanske mačkare ponovno okupiti na paljenju pusta u Pazu. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter