Paz: Groblje automobila tik uz mjesno groblje

Vozila bez registarskih tablica kraj groblja (E. VELAN)
Vozila bez registarskih tablica kraj groblja (E. VELAN)

Staro mjesto Paz, srednjovjekovni gradić između Cerovlja i Boljuna te masiva Učke mislim da zajedno sa svojom okolicom spada među najatraktivnija područja središnje Istre, brdovite zone bogatih povijesnih naslaga. Kod izlaza iz mjesta u pravcu prema Boljunu na lijevoj strani ceste, na uzvisini se nalazi crkvica Sv. Vida iz 1460. godine i mjesno groblje. Crkvica je s grobljem okružena stablima, a do nje se dolazi uskom asfaltiranom cestom.

Sve je u najboljem redu, idiličan ambijent sve do dolaska na livadu tek korak do groblja, jer je netko na toj površini smjestio deponij starih automobila. Hrpa karoserija stoji na tom mjestu najmanje godinu dana a vjerojatno i više. Prkosi zdravom razumu i nedavnim blagdanima Svih svetih kada groblje oživi cvijećem i svijećama. "Pametan" čovjek nije našao zgodnije mjesto, nego stare krntije smjestio korak do ceste koja vodi do mjesnog groblja. Dakle, uz groblje za smrtnike imamo i groblje rabljenih automobila, jedan pored drugoga.

Svi koji posjećuju groblje i prelijepu crkvicu posvećenu Svetom Vidu prolaze pokraj deponija automobila. Ne znam je li livada na kojoj je netko smjestio hrpu starih automobila u privatnom ili javnom posjedu. To nije od nekog značaja osim što ponekad ljudi misle da na svome mogu raditi što ih je volja, unatoč zajednici u kojoj žive.

Bez obzira na vlasništvo zakon izričito zabranjuje odlaganje takve vrste otpada u prirodi. A da se radi o krntijama svjedoči činjenica da automobili nemaju registarske tablice, izbačeni su iz prometa i upravo zato njihovo je odlaganje na zelenim površinama protivno zakonu.

U biti radi se o ilegalnom odlagalištu kakvih ima u popriličnom broju u Istri. Situacija u Pazu je specifična jer je odlagalište smješteno korak do groblja koji je po kršćanskom kodeksu sveto mjesto, a vlasnik krntija očito ne mari za to. (E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter