Parkiraš auto i ups! Ode branik

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

Zašto je parkiralište na Katurama, najvećem labinskom naselju, još uvijek bez zaštitne ograde i kada se planira proširiti, jer mjesta za to ima - pitao je na posljednjoj sjednici gradskog Vijeća, vijećnik Marin Zagrić (IDS), gradonačelnika Tulia Demetliku.

- Da bi se tamo parkiralo, moraš biti u najmanju ruku hrabar, te imati jako dobro zategnutu ručnu kočnicu, jer ti se inače može dogoditi da automobil završi na pločniku metar ispod parkirališta.

Gradit će se novo parkiralište

- To se već dogodilo, ali na sreću nitko nije ozlijeđen - rekao je Zagrić.

Parkiralište ispred šoping centra na Katurama, nema zaštitnu ogradu, iako je uzdignuto najmanje jedan metar iznad glavne prometnice, a svakodnevno je promet osobnih i dostavnih vozila vrlo frekventan. Situaciju dodatno otežava dozvoljeno ulaženje vozila na parkiralište s njegove sjeverne strane, jer na istom mjestu, vozači izlaze iz parkirališta, i dok jedni imaju pravo na ulaz drugi imaju pravo na izlaz, a sve se to događa na dijelu prilaza koji je širinom dostatan samo za jedno vozilo, no prometnim znakom nije regulirano pravo prvenstva.

Gradonačelnik je u odgovoru  podsjetio Zagrića, da se u blizini parkirališta uklonilo dva montažna objekta, koja su bila ruglo grada, te se na tim mjestima planira izgraditi novo veće parkiralište.

- Za novo parkiralište u pripremi je projektna dokumentacija,  a radovi na postavljanju zaštitne ograde, kao i uređenje jednosmjernog izlaza i ulaza na parkiralište, planirani su za iduću godinu- odgovorio  je Demetlika.

Građani traže hitnu intervenciju

Na ovo bi parkiralište pod hitno trebalo postaviti zaštitnu ogradu, veli Labinjan Vlado Viškovi i nastavlja:

- Nije mi, da vam budem iskren, jasno da ju se do sad još nije postavilo i što se uopće čeka. Valjda da netko nastrada. Ružno mi je pločnikom ispod parkirališta i prolaziti, jer nikad ne znam da li će nekom automobilu, a pogotovu teškim vozilima, nešto popustiti pa završiti na nogostupu. Osim toga, zar nitko od nadležnih ne razmišlja da je u neposrednoj blizini dječji vrtić, i da nogostupom svakodnevno prolazi puno djece koje odgajateljice izvode u šetnju. Dobro je, da do sad nitko nije nastradao, i zaista se nadam da će se prijeko potreban branik postaviti što prije.

I njegov sugrađanin Davor Baschiera mišljenja je da je riječ o hitnoj intervenciji:

- S takvim se stvarima ne bi trebalo i ne bi smjelo čekati, jer se radi o sigurnosti ljudi. Znam da smo mi građani, ponekad nestrpljivi, te bi željeli da se u gradu  učini puno toga. Svjestan sam da su teška vremena, kad za nešto nema financijskih sredstava, no neke bi stvari trebalo rješavati prioritetno i hitno. Znam da je bilo slučajeva, da se automobil znao naći na nogostupu, što da se u to vrijeme netko od pješaka njime kretao, strah me i pomisliti. Čitavo to parkiralište je ustvari jako nesigurno i opasno, jer osim što nema zaštitne ograde, treba riješiti jednosmjerni ulaz i izlaz. (Napisao i snimio Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter