Parking i prljavština su problem u centru i oko Arene

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Grad Pula i ove je godine krenuo s organizacijom javnih tribina po svim mjesnim odborima putem kojih građani u izravnom dijalogu s predstavnicima Grada sudjeluju u kreiranju prijedloga proračuna za 2015. godinu. Danas poslijepodne održana je tako prva u nizu tribina i to u prostorima Komunalne palače na Forumu za mještane mjesnih odbora Stari grad, Arena i Monte Zaro. Nešto kasnije održana je i druga tribina za žitelje MO-a Gregovica, Kaštanjer i Monvidal u prostoru MO-a Kaštanjer. Osim žitelja, tribini su se odazvali predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek, gradski pročelnici, direktori gradskih poduzeća i tajnici mjesnih odbora.

Dostupna i web stranica

Kako je uvodno naglasio zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, tribine se organiziraju da bi se što kvalitetnije pripremio proračun za 2015. godinu, a osim u ovakvom izravnom druženju, svi ostali građani primjedbe, prijedloge ili kritike mogu ostaviti i na web stranici Grada Pule www.proracun.pula.hr.

- Pokušat ćemo o svim tim idejama, prijedlozima, ali i kritikama voditi računa i udovoljiti u okviru proračunskih mogućnosti koje su ipak ograničene. Nismo i ne možemo biti idealni, ali ćemo se potruditi što više uključiti građane, ustvrdio je Radin.

Pročelnica za financije Vesna Sajić pojasnila je potom ukratko metodologiju izrade proračuna i o tome što se očekuje u 2015. te rokovima i načinu donošenja ovog najvažnijeg gradskog dokumenta za iduću godinu. Kako je naglasila, proračun se donosi prema smjernicama koje utvrđuje Vlada RH za svaku pojedinu fiskalnu godinu, a iako to za iduću godinu još nije učinila, prijedlog proračuna za 2015. trebao bi se pred gradskim vijećnicima naći do 15. studenog.

Ruglo oko Arene

U dijelu rasprave Mario Paljar iz MO-a Arena iznio je dva problema s kojim se suočavaju: prvi je prostor oko kolodvora na čemu Grad, kaže Paljar, već radi zajedno s konzervatorima, a drugi problem je okoliš Arene kojeg je ocijenio kao infrastrukturno i građevinsko ruglo.

- Moj je prijedlog da se formira komisija koja bi razradila i postepeno provodila određene prijedloge radi poboljšanja uvjeta za život u tom dijelu grada, naveo je Paljar i pritom spomenuo  neodrživo stanje u tamošnjem romskom naselju u neposrednoj blizini Arene.

- Problem nije što tu žive Romi, već to što je neuredan okoliš. Mislim da bi Grad trebao urediti taj prostor i onda i od njih zahtijevati da ga održavaju, ustvrdio je Paljar, dok je Josip Ivančić kao neposredni susjed, ispričao svoje probleme. Kako je naglasio, prije 1991. godine u tim su barakama živjeli radnici, a nakon njihovog odlaska došli su Romi "koji se ponašaju neuredno". Iako je, kako je rekao, Herculanea po nalogu gradonačelnika, očistila taj dio, Romi su se zezali i odmah iza kamiona ponovno bacali smeće. Sada je, kaže, i tvrtka Metis tamo dovukla više od 10 kamiona paleta pa je dojam kaosa još potpuniji, a da problem bude i veći, osim zmija ljeti, sada su se tamo počeli množiti i štakori.

Neriješen status baraka

Gordana Lanča, pročelnica Službe za zastupanje Grada, rekla je da se oko tih baraka vodi višegodišnji postupak, a trenutno je žalbeni u tijeku na Županijskom sudu, o tome jesu li te barake trajni ili privremeni objekti, koji su nekim firmama ušli i u pretvorbeni kapital. Tak kada se to razriješi, Grad će moći poduzeti nešto konkretno, ustvrdila je Lanča. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter