Parenzana magic: Pozitivna iskustva u gradu bicikala


U sklopu trećeg projekta Parenzane koji je nazvan "Parenzana magic - Put zdravlja i prijateljstva" organizirano je trodnevno studijsko putovanje za 30-ak sudionika iz Hrvatske i Slovenije, koji su boravili u talijanskom gradu Bolzanu.

Projekt se s 85 posto bespovratnih sredstava financira iz europskog pretpristupnog fonda IPA – prekogranična suradnja Hrvatska-Slovenija, u kojem je vodeći partner Istarska županija, a ostali hrvatski partneri su, Poreč, Motovun i Buje, a iz Slovenije Izola, Kopar i Piran. Na netom završeno studijsko putovanje išli su predstavnici svih partnera, uz hotelijere, ugostitelje, privatne iznajmljivače i bicikliste.

Osnovni cilj ovog studijskog putovanja bilo je upoznati ih s dobrom praksom vezanom za biciklizam, od lokalnog prijevoza do turističkih usluga, funkcioniranje bike hotela, uređenje i održavanje bike staza, promocije regije Alto Adige kao bike destinacije te svih preduvjeta potrebnih da bi se krenulo u razvoj tog vida turizma koji je u ekspanziji. Bolzano je tako nazvan "grad bicikala" jer se po gradu, ali i okolici prostiru brojne bike staze i povezuju cijeli kraj u jednu mrežu.

U cijeloj pokrajini Alto Adige prostire se 500 kilometara biciklističkih staza, postoje više od 22 mjesta za najam u kojima se nudi sedam tisuća bicikala, od čega 500 električnih. Godišnje se iznajmi oko 150 tisuća bicikala. Sve to pokriveno je i s kvalitetnom infrastrukturom pa su tako organizirane linije vlakova koji prate biciklističke rute, postoje i uspinjače kojima biciklisti stižu na vrh planina i potom se voze po stazama na vrhu ili se pak spuštaju u nizinu te se potom kući vraćaju i opet vlakovima. Postoje tri glavne biciklističke rute, a samo na jednoj koja je najprometnija, a povezuje San Candido s austrijskim Linzom, dnevno prođe između tri i pet tisuća biciklista. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter