Padne li temperatura ispod -8°C maslinari mogu očekivati štete

Niske temperature nose i nešto korisno - uništavaju određene štetnike, poput lisne uši (Arhiva)
Niske temperature nose i nešto korisno - uništavaju određene štetnike, poput lisne uši (Arhiva)

Val hladnoće koji najavljuju meteorolozi donosi olujnu i orkansku buru na sjevernom Jadranu! Očekuje se olujna i orkanska bura s najjačim udarima vjetra od 110 do 145 kilometara na sat, dok će na zapadnoj obali Poluotoka udari bure, jake i vrlo jake, kako preciziraju prognostičari, razvijati brzinu do 100 kilometara na sat.

Masline ne miruju

Uz niske temperature, bura će i dodatno do vikenda pojačavati osjećaj hladnoće. Već u noći s utorka na srijedu, u središnjoj Istri Državni hidrometeorološki zavod mjerio je temperature do -6 stupnjeva Celzija, i na obali su se ponegdje spuštale ispod ništice, a narednih bi dana mogle i pasti za još koji stupanj. Vjetar bi se trebao smiriti u subotu, a o snijegu nad Poluotokom narednih dana za sada nema ni riječi.

Kako će se polarni val odraziti na trajne nasade u Istri, pitali smo dipl. ing. polj. Edija Družetića. "Dežurni" agronom pulskog Agroprodukta navodi da dosadašnje temperature, s hladnim noćima, nisu prijetile maslinama, ali ako se ostvare prognoze o ekstremno niskim jutarnjim temperaturama, maslinari bi mogli imati razloga za strah, s obzirom da ulikama još uvijek kolaju sokovi.

- Za lozu se ne treba brinuti, ona podnosi daleko niže temperature. Maslina je ipak puno osjetljivija na hladnoće. Bilo je dosta toplo i stabla nisu u potpunom mirovanju, tako da ako dođe do naglog zahlađenja to može itekako utjecati na njih. Kada zahlađuje pomalo onda se stablo stigne pripremiti, a padnu li temperature odjednom na -8 ili -9 stupnjeva mogu se očekivati štete, kaže Edi Družetić

Sve to, naravno, ovisi o njihovom položaju, starosti i sorti. Družetić objašnjava da ako su ulike manje izložene vjetru u startu su u boljoj poziciji za prevladavanje jakih i hladnih udara bure. Treba znati i da neke sorte bolje podnose hladnoće, poput domaće buže, koja izdržava i četiri, pet stupnja nižu temperaturu. Na koncu, što je stablo mlađe to je i manje otpornije na zimu. Bitno je i stanje tla, je li vlažno ili suho. Družetić podsjeća na slučaj od prije nekoliko godina kada je na jugu Istre naglo zahladilo nakon obilnih kiša i poplava pa su stradala stabla uslijed silne vode u tlu koja se ledila.

Zaštita bakrom

Mogu li se masline uopće štiti od hladnoće?

- Mogu, mada je to trebalo prije učiniti. Stabla se donekle mogu zaštititi prskanjem s preparatima na bazi bakra, a takva je preporuka i išla među maslinarima prije ovih zahlađenja. Bakar štiti maslinu tako da je utvrdi, kaže Družetić.

Niske temperature nose i nešto korisno - uništavaju određene štetnike, poput lisne uši. Što je hladnije to i niže temperature prodiru dublje u tlo do dobro sakrivenih štetnika.

- No, teško je pogoditi dobru mjeru - i da bude dovoljno hladno da uništi štetnike i da ne bude prehladno da naškodi maslini, zaključuje Družetić.

Limuni stradavaju već na -3 stupnjeva Celzija

Tko još nije zaštitio agrume pred zimu, danas je krajnje vrijeme da to učini. Posebno limun, kumkvat i naranču kao najosjetljivije.

- Već na temperaturi od -3, -4 ili -5 stupnjeva Celzija limun može stradati. Nekada padne samo lišće, ali mogu se smrznuti jednogodišnje ili dvogodišnje grane, pa i cijelo stablo do zemlje. Mandarine su otpornije i ne bi im trebale naškoditi ove temperature, rekao je mr. sc. Nenad Hrelja, viši stručni savjetnik.

Zaštita u slučaju agruma uglavnom je mehanička. Za stabla u vazama Hrelja preporuča skloniti ih zaštićeni prostor blizu prozora da bi dobivala što više svjetlo u određena doba dana.

- Pretpostavka je da su oni agrumi u zemlji posađeni ipak u zavjetrini. Njih štitimo pokrovom s laganom konstrukcijom, a najbolje bi bilo pokriti ih najlonom, barem za ovih par dana najavljenog zahlađenja, rekao je Hrelja. Navodi da su za agrume problem i mraz, ali i hladno suho vrijeme, pa biljku svakako treba zaštiti od vjetra. Pritom treba imati na umu da se od hladnoće zaštiti i zemlja, odnosno tlo gdje je posađeno stablo. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter