Ovu berbu je najbolje zaboraviti

Franko Arman (M. MIJOŠEK)
Franko Arman (M. MIJOŠEK)

Istarski vinari pamte 2003. kao izrazito sušnu i nepovoljnu godinu, ali ova bi je mogla nadmašiti. "Svi smo zabrinuti, stanje je generalno loše, iako ponegdje varira", rezimira situaciju predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević.

Na dugu sušu vinova loza reagira odbacivanjem funkcija koje nisu bitne za preživljavanje, odnosno prestaje rast, donje lišće počinje žutjeti, a ima i vinograda gdje je vegetacija potpuno zastala. Suvišne grozdove trebalo bi, smatra Matošević, poskidati i tamo gdje je loza još zelena, kako bi se omogućilo normalno dozrijevanje. Zbog aktualne suše u blažim su slučajevima bobice grožđa manje nego inače. To znači da će prinosa generalno biti manje, a manja količina grožđa imat će i znatno manji randman, procjenjuje Matošević. No, ipak ima i vinograda u kojima je stanje dobro, u nizinama doživjeli su manji stres nego oni na flišnim padinama.

Zbog lošije kvalitete predstojeće berbe bit će i manje izvrsnih vina, ali Matošević ne očekuje da bi zbog toga mogla porasti cijena izvrsnih vina, jer se ne očekuje da će za njima porasti potražnja. Upravo suprotno, tržište sve više traži svježija vina zbog pristupačnije cijene.

Moreno Coronica kraj sela Koreniki, kraj Umaga još je oštriji: "Ovu berbu bih htio zaboraviti iako još nije sve gotovo." "Stari vinogradi se još uvijek drže, ali oni mlađi od pet godina teže pate sušu, ako potraje do kraja mjeseca, moglo bi biti jako loše", upozorava Coronica. Pomaže i smanjivanje lisne mase, kako bi bilo više vode za plod, a važna je i obrada zemlje između redova. No, kaže, trajno rješenje za suzbijanje posljedica suše je tek navodnjavanje.

Izgleda da Franco Cattunar jedini među istarskim vinarima ima sustav za navodnjavanje u svojim vinogradima. Sustav se "hrani" iz poljoprivrednog vodovodnog priključka, no otkako je zabranjeno koristiti vodu za bilo kakva poljoprivredna zalijevanja, i njegove su loze suhe. Već sada Cattunar procjenjuje da će imati 15-20 posto manje grožđa, ali to nije jedini problem jer će i kvaliteta biti lošija, neuravnotežena.

Na imanju Franca Armana u selu Narduči kraj Vižinade zabrinuto gledaju oblake. "Najkritičnije nam je u vinogradima prvog roda, mislim da će izdržati još nekih osam dana bez kiše. Ako je onda ne bude, bit će velika žalost", veli Franc Arman.

Znakova za paniku zbog suše kod vinogradara Trapana u Šišanu još nema, iako će urod vina ove godine biti znatno manji. Ako kiša ne padne ovaj proizvođač u pripremi ima bušotine iz kojih će vodu razvoziti cisternama po vinogradima. - Skinuli smo dosta grožđa. Loza nema kako skupljati tekućinu pa će biti manje soka, a zato će i urod biti manji. Više nego u vinogradu voda nam je potrebnija za pranje strojeva u vinariji, rekao je Bruno Trapan. (Pišu Davor ŠIŠOVIĆ, Ana ŠIMIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter